Afbeelding
Foto: HOP2040

HOP2040 ziet eensgezindheid bij inwoners: veel groen

HILVERSUM De eerste fase van de participatie Omgevingsvisie 2040 is afgesloten. De inwoners zijn aan het woord geweest. De belangrijkste conclusie: het dorpse karakter met veel groen moet blijven. 

Dat meldt HOP2040, een krachtenbundeling van 38 bewonersorganisaties in de aanloop naar de Omgevingsvisie 2040. De participatie is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming over de toekomst van Hilversum en is in gang gezet nadat het veelbesproken tienduizendwoningenplan van tafel ging.
In het recent verschenen rapport 'Inwoners aan het woord' zijn de resultaten weergegeven. En wat blijkt? De inwoners hebben zich eensgezind uitgesproken over de gewenste identiteit van Hilversum. Het dorpse karakter met veel groen moet behouden blijven. "Duidelijk is dat iedereen een groen(er) Hilversum wil, met het dorpse karakter en toch stadse voorzieningen. Een goed evenwicht tussen rustig wonen en reuring. Met een ziekenhuis, sport, winkels, uitgaan en cultuur naar ieders smaak. Een gezellige stad waar mensen bij elkaar betrokken zijn en kunnen meedoen. Een stad met een diverse bevolking en een diverse, maar toch samenhangende bebouwing. Afgestemd op de verschillende (woon)behoeften en met respect voor Dudok. Met een ruimtelijke opzet en met ruimte voor spelen, ontmoeten en groen. Een stad die goed bereikbaar is. Waar veel aandacht is voor gezondheid en duurzaamheid, en ingericht op het veranderende klimaat. Een stad (of dorp) die het beste biedt van twee werelden, en met het liefst meer eigen identiteit."

Tweede fase

Met dit rapport is de eerste fase afgerond. In de tweede fase van het participatietraject komen ook ondernemers, maatschappelijke organisaties en ketenpartners van de gemeente aan het woord, gevolgd door een breed stadsdebat. Uiteindelijk zal de (nieuwe) gemeenteraad met alle verzamelde reacties de Omgevingsvisie 2040 vaststellen.