Hilversumse kinderen met van
voedselblikken gemaakte trommels, Hilversum (1945).
Hilversumse kinderen met van voedselblikken gemaakte trommels, Hilversum (1945). Foto: burger A. Groenlink-Cuperus Collectie Hilversum in de Oorlog / Robin Gouwswaard

Expositie ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ in Museum Hilversum

Cultureel

De expositie ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ met foto’s over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog is vanaf vrijdag anderhalve week lang te zien in Museum Hilversum. “Nog steeds duiken er nieuwe foto’s op”, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. 

Bijzonder, aldus de directeur, is dat het museum in deze projectexpositie naast bekende beelden ook 25 niet eerder tentoongestelde foto’s laat zien uit de collectie ‘Hilversum in de Oorlog’ van Robin Gouwswaard. “Ook 77 jaar na de bevrijding willen we niet vergeten wat vrijheid betekent en stilstaan bij de offers die werden gebracht”, vertelt Van Breugel. 

Reden voor Museum Hilversum om de komende tien dagen het Hilversumse verhaal van de oorlog vertellen met unieke beelden uit de verzameling van Robin Gouwswaard, waar hij acht jaar geleden mee begon. “De meeste nieuwe foto’s komen van particulieren af”, vertelt Gouwswaard. De foto van de dollende soldaten van de Herman Göring Divisie is bijvoorbeeld een privé kiekje van één van..