De kruipruimte.
De kruipruimte. Foto: Gemeente Hilversum

'Ondergedoken voor de moffen'

Vervolg van de voorpagina

In de kruipruimte onder de woonkamer van Villa Op den Hull aan de Oude Enghweg 21 werd tijdens renovatiewerkzaamheden van de villa, die in gebruik is als vergader- en kantoorruimte, een opmerkelijke vondst gedaan. Ingekerfd in een balk was te lezen: W.M. Ter Borg, M.J. De Boer, A.S. Bergsma - Hier ondergedoken voor de moffen gedurende dgn van 18 oktober 1944. 
Op de plek waar nu het raadhuis van Hilversum staat, lag honderd jaar geleden landgoed Witten Hull in villawijk Den Ouden Engh. Hull is ‘heuvel’ en ‘witte’ verwijst vermoedelijk naar de bloeiende witte boekweitvelden op de Oude Engh akkers. De kassen van de villa lagen op de plek waar nu de raadhuisvijver is.
Op het landgoed stond ook Villa Op den Hull’ Villa Witten Hull is gesloopt in 1928 voor de bouw van het raadhuis, maar villa Op den Hull aan de Oude Enghweg 21 bleef ongedeerd. Sinds 1970 is de monumentale villa in gebruik als kantoor van de gemeente.

Bij de razzia in Hilversum in de ochtend van 23 oktober 1944 werden meer dan 3500 mannen en jongens in alle vroegte door Duitse soldaten van hun bed gelicht. Drie Hilversummers hielden zich echter vlak voor deze razzia schuil in de kruipruimte die recent ontdekt is in de villa: Wilhelmus Marinus ter Borg, Machiel Jurjen de Boer en Arnold Siegfried Bergsma. Zeker is dat alle drie mannen de oorlog hebben overleefd. Uit archiefonderzoek blijkt namelijk dat Bergsma op 14 november 1944 zelf aangifte heeft gedaan van de diefstal van een damesrijwiel. Blijkbaar was het gevaar van de nabije Duitse bezetter toen geweken.

Een uitgebreid verhaal hierover op Gooieneembode.nl/extra