De wolf heeft zich pas een keer in Hilversum laten zien.
De wolf heeft zich pas een keer in Hilversum laten zien. Foto: Provincie Noord-Holland

'Het gaat steeds beter met de natuur'

Vervolg van de voorpagina

"Als natuurbeheerder zijn we verheugd over het bezoek van een zwervende wolf in onze natuurgebieden. De wolf is welkom en krijgt bij ons de ruimte om zijn eigen weg te zoeken.” Dat zegt Karin Kos, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat, over de bevestiging dat de wolf in de Hilversumse natuur heeft gelopen. Ook gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) van de provincie Noord-Holland is enthousiast. "Dit bezoek van de wolf toont aan dat het steeds beter gaat met de natuur in het Gooi. We hebben daar samen met het Goois Natuurreservaat ook hard voor gewerkt. Het is nu afwachten of we meer bezoekjes kunnen verwachten.”
Voorlopig is het bij dit ene bezoekje gebleven, aldus een woordvoerder van het GNR. Er zijn in ieder geval geen signalen bekend van een tweede bezoek. Wel is er nog een DNA-onderzoek gaande om te kijken waar de DNA-lijn vandaan komt. De uitkomsten daarvan zullen over enkele weken bekend zijn.
Helemaal onverwacht was de komst van de wolf in deze regio niet. Het dier was onlangs al gespot in Lage Vuursche en Maartensdijk. "Je merkt op de socials dat veel mensen het mooi en spannend vinden en denken hem gezien te hebben. Maar er zijn ook mensen die willen weten of zij nog met hun paard naar buiten kunnen of willen weten wat dit voor hun kinderen betekent."
In een persbericht melden de provincie en het GNR dat gezonde wolven die niet geprovoceerd worden of geen voedsel hebben gekregen van mensen, geen bedreiging voor de mens vormen. "Mochten bezoekers toch een wolf tegenkomen, dan geeft de Zoogdierenvereniging de tips om de wolf de ruimte te geven, zelf kalm te blijven en zo mogelijk foto's of een video te maken en die te sturen naar het Wolvenmeldpunt."