Het raadhuis kleurde in februari al blauw-geel.
Het raadhuis kleurde in februari al blauw-geel. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum stort 2,7 miljoen in aparte Oekraïnereserve

Politiek Oekraïne

Natuurlijk, vindt de gemeenteraad, moeten Oekraïense vluchtelingen die in Hilversum terechtkomen op alle mogelijke manieren worden geholpen. Toch zijn er nog veel vragen. “We hebben nog geen idee wat de grootte is van de uitdaging die naar ons toekomt. Maar we moeten een begin maken.”

Dat laatste zei PvdA-raadslid Femke van Drooge over het voorstel om 2,7 miljoen euro uit de algemene reservepot (waarin 63 miljoen euro zit) te halen en dit bedrag te storten in de zogenoemde reserve ‘Opvang Oekraïners’. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met dit voorstel. Daardoor, staat in het voorstel, ‘is er een perspectief tot handelen beschikbaar vanuit de gemeente voor de opzet, inrichting en exploitatie van opvanglocatie(s)’.

Het is overigens op dit moment nog niet helder welk bedrag precies nodig is voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Echter, is de conclusie, in de huidige onzekere situatie is het van belang dat de gemeente snel kan handelen. Een rapportage over gevolgen en financiële effecten komt nog wel voor de zomer. A..