School staat ieder jaar stil bij dit drama

Vervolg van de voorpagina

Kinderen van groep 8 van de Godelindeschool hielden een indrukwekkende minuut stilte bij het bij het Rudelsheimmonument en legden vervolgens ieder een bloem. Ook de kinderen zelf waren onder de indruk. "Het raakt je ook echt, je beseft hoe goed je het eigenlijk hebt", zei een van de leerlingen.
Met hun meester Herman Giskes hebben zij in de klas uitgebreid over de Tweede Wereldoorlog - en dan zowel wat er in Hilversum, in Nederland als in de wereld gebeurde - gesproken. "En als er wordt gevraagd of we stil willen zijn, blijven we soms doorkletsen. Maar als het over de oorlog gaat zijn we in één keer stil."

Bij het korte herdenkingsmoment waren ook Gerard Klein van de Joodse Gemeente Hilversum, die daarvoor een gastles gaf in de klas, en ook de maker van het monument Marloes Eerden aanwezig. Het was eigenlijk de bedoeling dat groep 8 van de basisschool in 2020 het beeld zou adopteren. Door corona ging dat toen niet door. Woensdag gebeurde dat alsnog. Het is de bedoeling dat ieder jaar een groep van de Godelindeschool stilstaat bij dit drama: de deportatie van tientallen Joodse verstandelijk gehandicapten en medewerkers van de Rudelsheimstichting in 1942. Een jaar later stierven alle bewoners in Sobibor.
Het beeld staat tegenover het begin 1945 door de Engelsen gebombeerde gebouw van de Rudelsheimstichting, dat op dat moment door de Duitse bezetter was geconfisqueerd.


Violenschool wil ANWB Verkeersplein

HILVERSUM Een schoolplein waar kinderen spelenderwijs met uiteenlopende verkeerssituaties leren omgaan, dat is de wens van de Violenschool. 

Die wens kan uitkomen, want de school is genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. De school die de meeste stemmen werft, wint dit plein. Samen met ouders en leerlingen is de Violenschool druk bezig de verkeersveiligheid in de eigen straat te verbeteren. "Een plein met echte verkeersborden, een zebrapad en zelfs een rotonde zou voor ons de kers op de taart zijn”, zegt directeur Juliska Blom.
Stemmen voor een ANWB Verkeersplein op de Violenschool kan tot uiterlijk 24 mei via anwb.nl/verkeerspleinen.