Jim van Kooten, programmeur bij de Vorstin
Jim van Kooten, programmeur bij de Vorstin Foto: Feike Faase Fotografie

OPEN035 creëert nieuwe manier van samenwerken

HILVERSUM De coronapandemie heeft een grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. 

Het evenement vindt plaats op zaterdag 27 augustus op verschillende locaties in Hilversum. De komende weken verschijnt er elke week een duo-portret waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: de Vorstin en het Grafisch Atelier.
De Vorstin is hét poppodium van Hilversum. "Wij maken de stad een stuk leuker”, grapt directeur Wilco Witte. Er treden kleine en grote (inter)nationale acts op. Naast het organiseren van optredens werkt De Vorstin ook veel samen met andere organisaties in Hilversum. Zo regelen zij bijvoorbeeld de muziek tijdens het Gooisch Bierfestival.

Tijdens OPEN035 houdt De Vorstin een optreden van de band ‘Dragon Fruit' op de Kerkbrink. Daar staat een podium waar voorbijgangers op een feestelijke manier kunnen genieten van de livemuziek. Daarnaast is De Vorstin in gesprek met andere organisaties die meedoen aan het evenement om samen iets te organiseren. "Voor de participerende instellingen is er een nieuwe manier van werken ontstaan. Wij zoeken elkaar meer op en werken samen om mensen te stimuleren mee te doen aan culturele evenementen”, aldus Witte. Op de foto is programmeur Jim van Kooten te zien die de Vorstin representeert.
Ook het Grafisch Atelier, de werkplaats voor kunstenaars op Noorderweg 96B, levert een bijdrage aan OPEN035. Men kan er terecht voor vrijwel alle grafische technieken; letterpress, etsen, zeefdruk, boekbinden en nog veel meer. "Wij zijn een van de oudste open werkplaatsen voor grafici en maken drukkunst in onze grote werkplaats. Die is uniek door het grote aantal verschillende technieken”, zegt kunsteducator Roy Scholten van het atelier.
Een primaire rol van het Grafisch Atelier is educatie. Het atelier biedt namelijk uitgebreide lesprogramma's cultuureducatie. Naast de leerlingen, steken ook leraren hier iets van op. "Wij leren docenten richting te geven aan beeldend onderwijs. Het is voor ons een ingang om de basisprincipes van vormgeving toegankelijk te maken”, vertelt kunsteducator en cultuurcoach Martijn van der Blom. Daarnaast worden er ook workshops, cursussen, projecten en tentoonstellingen georganiseerd. Door de persen werkend te houden en bijzondere drukletters te verzamelen heeft het ook een erfgoed functie.
Tijdens OPEN035 is er in het atelier op de Noorderweg een workshop waar jong en oud aan de slag gaan met blauwdrukken. Ook wordt er op hun locatie op de Gooische Brink een interactief kunstwerk gemaakt door een kunstenaar. Iedereen kan hieraan meehelpen en hun eigen ideeën hierin verwerken.