Op de Westerheide staan de struikheide in bloei en zijn allemaal heel mooi paars.
Op de Westerheide staan de struikheide in bloei en zijn allemaal heel mooi paars. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Gooise heide kleurt nu ‘extreem vroeg’ paars

Natuur en Milieu

Rondom Hilversum is het nu een grote paarse oase. De heide in de natuurgebieden staat nu al volop in bloei en dat is vroeger dan voorgaande jaren. Dus trek je wandelschoenen aan of pak je fiets en ga genieten van de mooie paarsgekleurde heidevelden in ‘t Gooi.

“Normaal is de bloeitijd van de heide van half augustus tot half september”, vertelt Ines van Hees, woordvoerster van het Goois Natuurreservaat (GNR). “Vorig jaar was het ook al vroeg, maar nu kleurt de Gooise heide extreem vroeg paars. Hoe dat kan, blijft wel een beetje een raadsel want het hangt af van het aantal zonuren en temperatuur in het voorjaar en daarnaast de droogte. Wat nu ook verrassend is, is dat de bramen al rijp zijn. Veel vroeger want normaal bloeien ze pas in september.”

“De Gooise heide is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en staat nu kilometers lang vol met bloeiende struikheide”, aldus Van Hees. “De heidevelden komen niet tegelijk in bloei. De Westerheide was de eerste en dat was een paar weken geleden. ..