Directeur Christian Taal van Filmtheater Hilversum.
Directeur Christian Taal van Filmtheater Hilversum. Foto: Feike Faase Fotografie

'Door samen te werken, kan er iets prachtigs ontstaan'

HILVERSUM De coronapandemie heeft een grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. 

Het evenement is op zaterdag 27 augustus op verschillende locaties in Hilversum. De komende weken verschijnt er elke week een duo-portret waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: Museum Hilversum en Filmtheater Hilversum.
Museum Hilversum, gevestigd op de Kerkbrink, is het fotomuseum voor fotografie en mediakunst. "Wij proberen alles dat met media en cultuur te maken heeft aan het publiek te brengen”, vertelt directeur Stef van Breugel. Tijdens het evenement is het museum in de avond gratis geopend voor de OPEN035-gangers. In het museum is dan de tentoonstelling ‘ICONS' te zien van fotograaf William Rutten, onder andere bekend van het programma ‘Het perfecte plaatje'. "Rutten is een celebrityfotograaf; hij fotografeert bekende mensen van de hele wereld”, aldus Van Breugel.
‘ICONS' is de eerste overzichtstentoonstelling van Rutten met een indrukwekkende verzameling van zijn fotografische oeuvre. De fotograaf heeft in 35 jaar tijd veel beroemdheden voor zijn lens gehad, van Henny Vrienten en Doe Maar tot Dua Lipa en Lady Gaga.
Het Filmtheater doet ook mee aan OPEN035. Het is een van de grootste filmhuizen van Nederland en met een team van ruim 200 vrijwilligers bieden de medewerkers een breed scala films aan voor iedereen. "Het voornaamste doel is de interesse van mensen te prikkelen voor cultuur. Dat doen we onder andere met specials zoals een Filmfestival of openluchtbioscopen. En we werken mee aan schoolprogramma's”, vertelt directeur Christian Taal.

Op 27 augustus verzorgt het Filmtheater een indrukwekkende afsluiter van OPEN035. Er komen 500 stoeltjes bij Mout en een enorme projector waar Bohemian Rhapsody op gedraaid wordt. Achter de keuze van deze biografische film zit een belangrijke gedachte, aldus Taal. Het verhaal laat zien hoe de rockband Queen tot zijn succes komt door samen te werken ondanks grote obstakels. "Door samen te werken en elkaars krachten te bundelen kan er iets prachtigs ontstaan. Dat is precies wat wij ook met OPEN035 doen. De film is een goed voorbeeld, een beetje metaforisch zelfs. Daarnaast willen we ook inwoners laten zien wat voor een prachtig aanbod aan cultuur er in Hilversum is.”