Olympia'25 ontvangt zaterdag FC Hilversum.
Olympia'25 ontvangt zaterdag FC Hilversum. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Direct twee Hilversumse derby’s bij start voetbalseizoen

Sport

HILVERSUM - Supporters van de regionale voetbalclubs hebben er lang op moeten wachten, maar komende zaterdag en zondag is het eindelijk zo ver. De competitie in het amateurvoetbal gaat van start.

Voor de Hilversumse voetballiefhebber is met name de derde klasse C van het zaterdagvoetbal interessant. De competitie begint komende zaterdag al direct met twee lokale derby’s waar de vonken vanaf zullen spatten. Olympia’25 speelt thuis tegen FC Hilversum en het gepromoveerde Wasmeer kruist op sportpark Anna’s Hoeve de degens met Altius. Na een reeks van oefenwedstrijden en bekervoetbal begint het nu dus echt.

Naast deze twee krachtmetingen volgen de komende weken nog meer leuke regionale duels, aangezien ook Laren, AH’78, SV Baarn en TOV in deze competitie acteren. Over de krachtsverhoudingen valt nog niets te melden. Na afloop van de vorige competitie was het bij de clubs een komen en gaan van spelers. Met name het FC Hilversum van coach Ferry Marks heeft zich aanzienlijk versterkt. Half december, bij het ingaan van de winterstop wanneer vrijwel iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld, is er volgens Olympiatrainer Danny Wiersma pas iets zinnigs te melden over de onderlinge verhoudingen.  

Victoria is nog altijd de hoogste spelende Hilversumse vereniging en komt ook dit seizoen uit in de tweede klasse B. De formatie van trainer Robert Roest opent de competitie met een uitwedstrijd tegen Benschop. Voor de regionale voetballiefhebber zullen de duels tegen Loosdrecht en BFC uit Bussum het aanzien waard zijn. BFC struikelde in de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. Op 19 november staat Loosdrecht tegen Victoria op het programma.

In de vierde klasse is BZC de enige Hilversumse club. Deze ploeg speelt zaterdag thuis tegen ASV’65 uit Ankeveen. Ook ’s-Graveland, dat in de competitie naast promotie greep, voetbalt in de vierde klasse D. Wat het interessant maakt, is dat nu ook Nederhorst in deze groep is ingedeeld. Daarmee zijn de altijd beladen derby’s tussen deze clubs, in het verleden in het zondagvoetbal, weer in ere hersteld. Met BVV Blaricum, Eemnes, NVC Naarden en De Vecht uit Loenen hoeven de toeschouwers zich de komende weken niet te vervelen.

Vijfde klasse
Aangezien in West- Nederland een groot aantal verenigingen overstapt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal heeft de KNVB met ingang van dit seizoen ook in het district West 1 twee vijfdeklassecompetities in het leven geroepen. Om ruimte te scheppen is na het vorig seizoen een groot aantal clubs gedegradeerd uit de vierde klasse. 

In die vijfde klasse B spelen ’t Gooi en OSO. ‘t Gooi degradeerde uit de derde klasse, maar de clubleiding besloot vanwege personele problemen nog een stap extra terug te doen. Het liep het afgelopen seizoen niet bij de zwart/gelen. De club meldt dat is gekozen voor de vijfde klasse omdat zij met eigen jeugd wil gaan bouwen om weer hoger op te komen. ‘t Gooi speelt zaterdag thuis tegen De Vechtstroom uit Utrecht en OSO voetbalt op ‘t Jagerspaadje tegen Eemboys.