Lot Vermeer is zakelijk leider bij de Meentwerf.
Lot Vermeer is zakelijk leider bij de Meentwerf. Foto: Gooi en Eembode

Binnen culturele ontmoetingsplaats de Meentwerf ontstaan mooie gesprekken

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Met onder meer de Lange Buurttafel, de Open Deuren Dag en verschillende muziekoptredens is er binnen de Meentwerf de komende tijd weer van alles te beleven. “Het begint nu lekker te lopen”, zegt initiatiefnemer en zakelijk leider Lot Vermeer. 

De Meentwef is een culturele ontmoetingsplaats in de Hilversumse Meent waar kunst, cultuur, natuur en dus ontmoeting centraal staan. Er zijn zes kunstenaarsateliers, een yurt en een pakweg honderd vierkante meter grote zaal waar allerlei soorten activiteiten kunnen plaatsvinden: van een vergadering tot aan een concert. Ook zijn er dus verschillende activiteiten.

Begin 2019 ging de Meentwerf - de oude brandweerkazerne in de wijk - open. In de begintijd was er ook drie dagen kinderopvang. Maar ook deze ruimte was tijdens corona meerdere periodes dicht. Toch kon er nog heel veel wél doorgaan, vertelt Vermeer. “Het was wel continu puzzelen wat wel en niet kon, maar kleinschalig konden er nog wel feestjes - op afstand - worden gehouden. Daar konden dus niet veel mensen op afkomen, maar we deden het wel. Ik ben er ook echt trots op dat we op de momenten dat het kon open zijn gebleven.” 

Voordeel van de ruime buitenplaats was bovendien dat er veel sportieve buitenactiviteiten, zoals zumba, wel gewoon door konden gaan. Net als dansvoorstellingen. Vermeer: “Het was een feest dat hier te hebben.”

De coronamaatregelen zijn alweer enkele maanden verleden tijd. Toch duurde het ook bij de Meentwerf - net als bijvoorbeeld bij musea - enige tijd voordat de mensen weer kwamen. “Of het kwam voor dat mensen wel reserveerden, maar dan zonder af zeggen niet kwamen.” 

Lange Buurttafel
Inmiddels vinden er weer steeds meer activiteiten plaats in het pand aan de Mierenmeent 122. Toch zijn er - zeker overdag - nog wel mogelijkheden om de ruimte te boeken, vertelt Vermeer. Maar er zijn dus ook al activiteiten. Zo is er vrijdagavond al livemuziek. Om 20.30 uur treden Ludmilla de Klerk (piano) en Gé Bartman (cello) op. Daarvoor is er van 17.00 tot 20.00 de Lange Buurttafel. “Dat hebben wij iedere laatste vrijdag van de maand”, vertelt Vermeer. “Er is eten uit alle windstreken. Dan zetten we grote pannen op tafel, waardoor er meteen interactie ontstaat. Heel huiselijk. Er ontstaan mooie gesprekken tussen mensen die elkaar normaal gesproken niet zouden ontmoeten.”

Komende zondag staat de Open Deurendag op de agenda. Verschillende kunstenaars tonen tussen 13.00 en 17.00 uur hun werk. Deze keer kunnen belangstellenden het atelier bezoeken van Valeska Custers (schilderijen), Edith van Eijden (keramiek), Ludek Tikovsky (tikography) en Sacha Wendt (design tassen). Ook de yurt (Mongoolse tent) van Lindeke Mast is open. Rolf Buiter is gastexposant. En misschien verstandig om nu al kaarten voor te bestellen: Op 29 oktober komt Sjoerd van den Broek met een eerbetoon aan niemand minder dan Paul McCartney. 

Kijk voor meer informatie over voor de verschillende activiteiten en vooraf reserveren op www.meentwerf.nl.