Afbeelding

Combinatie van ‘beauty en holiness’: eerste Choral Evensong in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Prachtige koormuziek en gebeden in de Engelse kathedrale traditie. Ook om mee te zingen. Dat is de choral evensong, komende donderdag voor het eerst in Hilversum. Decor is de Vituskerk aan het Melkpad. 

De evensong is een vorm van getijdengebed en is ontstaan tijdens de Engelse Reformatie. Volgens initiatiefnemers Heleen Weimar, Arno Rog en Christiaan Boers wordt het tijd dat Hilversum zich aan deze traditie kan gaan laven. Weimar: “Het zingt rond in Hilversum, in Nederland groeit het aantal evensongs en veel mensen hoorde ik zeggen na de begrafenis van Queen Elizabeth ‘wat een schitterende liturgie’.’ Hanna Rijken, onderzoekster en vertrouwd met de traditie, noemt de evensongs een combinatie van ‘beauty en holiness’.

Vanaf januari is er iedere vierde donderdagavond van de maand een evensong. De Oud-katholieke parochie stelt haar kerk beschikbaar, voorgangers van verschillende kerken in Hilversum gaan om beurten voor. Koren en organisten uit de regio verzorgen koorzang en muziek. 

Choral Evensong is komende donderdag van 19.30 tot 20.15 uur in de Vituskerk aan het Melkpad 12 in Hilversum. Toegang vrij, collecte bij uitgang ter bestrijding van de kosten. Voorganger Heleen Weimar, zang Kamerkoor Akkoord o.l.v. Cees van der Poel, orgel Jaap Jan Steensma. Meer informatie: www.evensonghilversum.nl