Hilversum tijdens een eerdere jaarwisseling.
Hilversum tijdens een eerdere jaarwisseling. Archieffoto: Bastiaan Miché

Geen vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Goed nieuws voor vuurwerkliefhebbers, slecht nieuws voor vuurwerkhaters. Tijdens de komende jaarwisseling is er in Hilversum geen vuurwerkverbod, wel is er een vuurwerkvrije zone in het centrum. 

Dat antwoordde burgemeester Gerhard van den Top woensdagavond op vragen van de PvdA. De sociaaldemocraten wilden weten of er in Hilversum, net als in twaalf andere gemeenten in het land, een vuurwerkverbod komt en zo nee, waarom niet. Ook was er de vraag in hoeverre het Hilversumse vuurwerkbeleid afwijkt van eerdere jaren.

Van den Top, die straks zijn eerste jaarwisseling als burgemeester beleeft, zei dat er een regionale aanpak (Gooi en Vechtstreek) is wat betreft het vuurwerkverbod, waarbij de landelijke lijn wordt gevolgd. En aangezien er geen landelijk vuurwerkverbod is, komt er dus ook geen regionaal verbod. “We doen de lijn zoals voor corona”, aldus de burgervader. 

Dat betekent dus dat er los van de twee coronajaarwisselingen niets verandert en dat er in het centrum een vuurwerkvrije zone is. Ook is er weer een centrale vuurwerkshow op het Marktplein. Verder kunnen inwoners een vrijwillig vuurwerkvrije zone voor hun buurt aanmelden. 

Van den Top voegde nog toe dat deze lijn vorige week met de Gooise burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie is vastgesteld. Wel komen in het eerste kwartaal van 2023 deze partijen bijeen om te bekijken hoe de jaarwisseling in de jaren erna eruit moet zien. De burgemeester sprak zich daarbij dus niet uit of hij zelf voor of tegen een vuurwerkverbod is.