Afbeelding
Foto: Politie
Update

Zeven jaar cel voor fatale mishandeling Mallorca, ook andere Hilversumse verdachten veroordeeld tot celstraffen

Politie & Justitie

HILVERSUM - Zeven van de negen verdachten in de Mallorca strafzaak zijn volgens de rechtbank Lelystad direct of indirect betrokken geweest bij de dood van Carlo Heuvelman. Maar alleen tegen Sanil B. is er volgens de rechtbank voldoende bewijs om hem te veroordelen voor doodslag. ,,Hoe frustrerend dit ook moet zijn voor de nabestaanden, niet te weten wie er nog meer verantwoordelijk is voor de dood van Carlo”, aldus het vonnis. 

B. moet 7 jaar de cel in. Hij is naast doodslag in vereniging op Carlo ook veroordeeld op medeplegen poging doodslag (2 x) en openlijk geweld. De andere verdachten, waaronder Mees T. en Hein B., moeten 12 tot 30 maanden zitten. Voor sommige jongens valt de straf veel hoger uit, voor anderen lager, zoals voor Mees en Hein (allebei 30 maanden).

Dat voor Stan, Daan, Kaan en Lucas de straffen hoger uitvallen (het OM eiste onder meer taakstraffen) komt omdat de rechtbank in tegenstelling tot het openbaar ministerie vindt dat ook zij betrokken waren bij het openlijk geweld tegen de groep vrienden uit Waddinxveen, waaronder Carlo. “Jullie hebben als groep geweld gebruikt. Ook op Carlo”, aldus het vonnis. Want door de klappen die Carlo van hen kreeg, viel hij op de grond waarna hij getrapt is.

Uit een getuigenverklaring en het gevonden dna van Carlo op de schoen van Sanil, is volgens de rechtbank wettig en overtuigend te bewijzen dat Sanil verantwoordelijk was voor het overlijden van Carlo. Wie er naast Sanil uiteindelijk betrokken was bij de dodelijk trap tegen de linkerkant van zijn hoofd van de 27-jarige Waddinxvener, valt volgens de rechtbank niet wettig en overtuigend te bewijzen. Maar dat Sanil niet de enige was, staat voor de rechtbank vast.

Strafverzwarend voor de groep vindt de rechtbank ook dat zij, met uitzondering van Martijn (die van alle feiten is vrijgesproken) kort voor het geweld tegen de groep van Carlo allemaal betrokken waren bij een ander gevecht eerder die nacht.

Want wat ging er aan het geweld tegen Carlo en zijn vrienden vooraf? De acht van de negen Hiversummers (18 en 19 jaar) maakten deel uit van een vriendengroep die vorig jaar zomer naar El Arena, Mallorca, was afgereisd voor vakantie. Ze waren al een week op het eiland aan het feesten toen zij in de nacht van 13 op 14 juli slaags raakten met een groep jonge mannen uit Heerhugowaard en later met een groep jongeren uit Waddinxveen waarvan Carlo deel uitmaakte. 

Poging doodslag
De Hilversumse groep kreeg die avond op de Boulevard van de badplaats eerst ruzie met de groep mannen uit Noord Holland. Buiten voor de deur van café De Zaak ging de groep Hilversummers op de vuist met de mannen uit Heerhugowaard vanwege het inpikken van stoelen. Daarbij werd een jongen uit Heerhugowaard zo mishandeld dat hij bewusteloos op de grond viel. Hier was sprake van poging doodslag, volgens het vonnis, omdat de jongen ook tegen zijn hoofd werd getrapt.

Vervolgens liep de opgefokte groep Hilversummers naar café de Bierexpress waar zij opnieuw ruzie zocht, nu met de groep jongeren uit Waddinxveen waartoe Carlo Heuvelman behoorde. Ook hier liep het volledig uit de hand met als gevolg dat Carlo vier dagen later in het ziekenhuis overleed aan een dodelijke trap tegen zijn hoofd. Een vriend van hem werd die nacht bewusteloos werd geschopt en geslagen. Hij overleefde het geweld wel.

Op oorlogspad
De rechters waren tijdens het voorlezen van het vonnis helder. Zij citeerden het beeld dat in de media meermalen gebruikt was van ‘een groep Hilversummers op oorlogspad’. “Het is de angst van veel jongeren en hun ouders dat zij op een uitgaansavond een groep als deze verdachten tegenkomt”, aldus de rechters. 

De rechtbank zei ook zich te realiseren dat de straffen die de nog jonge Hilversummers opgelegd krijgen ingrijpend zullen zijn en het leven van hen en dat van hun families zal ontwrichten. Maar zij vindt dat dit soort groepsgeweld zwaar gestraft moet worden, alleen al als signaal naar de samenleving toe. “Want”, zo stelt de rechtbank “mensen moeten veilig uit kunnen gaan en weer thuis komen.”

In hoger beroep
Het OM eiste tegen Sanil B. 10 jaar celstraf. Die eis vindt de rechtbank te hoog omdat Sanil niet de opzet had om Carlo te doden. Daarnaast is B. nog jong (20) en nooit eerder met justitie in aanraking is geweest. De schorsingen van Daan, Kaan, Hein, Lucas en Sanil worden per ingang van vandaag opgeheven. Dat betekent dat zij per direct gevangen worden gezet. De verdachten hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Gezien hun ontkennende houding ten aanzien van de betrokkenheid bij de doodslag van Carlo, is de kans zeer groot dat zij dat zullen doen.

Beslissingen per verdachte
Sanil B. (20) is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en Hein B. (19) en Mees T. zijn veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf. Daan van S. (19) is eveneens veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Lukas O. (19) is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Stan F. (19) is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf. Lars vd H. is veroordeeld tot 150 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Martijn T. is vrijgesproken.