Afbeelding
Foto: archief Annet Betsalel

Wie waren de redders van de familie Veffer?

Mensen

In het verhaal over de onderduik van de familie Veffer komen we verschillende namen tegen van diegenen die essentieel zijn geweest in de redding van het gezin van acht personen. Niet alleen omdat ‘de Veffers’ op verschillende adressen hebben gezeten, maar ook omdat er een soort taakverdeling was binnen het lokale verzet dat dit netwerk ondersteunde. Onderbouwing voor het bestaan van dit netwerk is recentelijk boven water gekomen.

Het grootste deel van de 2,5 jaar durende onderduiktijd zaten ‘de Veffers’ bij de familie Makkinje aan de Vaartweg 28 in Bussum. Gerrit Makkinje was steenhouwer die grafstenen maakte op de binnenplaats naast het huis. Dit moet bij tijd en wijle een hels lawaai veroorzaakt hebben voor de buren, maar in die tijd was het heel gebruikelijk dat bedrijven tussen de woonhuizen waren gevestigd en overlast daarvan op de koop toegenomen werd. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Bijschrift -

Foto:  archief Annet Betsalel

Het gezin Makkinje bestond verder uit moeder Tjitske, dochter Annie en zoons Tinus en Jan. Annie was een goede vriendin van Rachel Veffer en zij was het die haar ouders had overgehaald ‘de Veffers’ in huis te nemen. Zij was ..