Afbeelding
Foto: PR

Duolezing Taal in beweging: Over beweeglijkheid van taal en taligheid van beweging

Algemeen

NAARDEN - Het Comenius Museum aan de Kloosterstraat organiseert woensdag 2 maart de duolezing ‘Taal in beweging’. Het programma begint om 19.00 uur met een inloop en eindigt om 21.00 uur. Belangstellenden kunnen dan nog een rondleiding door het museum krijgen.

In deze duolezing nemen Els Ruijsendaal en Saskia Sap de filosoof Jan Amos Comenius als vertrekpunt voor een beschouwing over het belang van taal als verbinding tussen mensen en over de relatie tussen taal en beweging. 

Comenius was overtuigd van het belang van een goede taalontwikkeling. Het jonge kind moet volgens hem de taal spelenderwijs en op een actieve manier leren. Uit recent onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de taalontwikkeling van kinderen. Het concept ‘dansend leren’ komt hieraan tegemoet door het kind een rijke taal- en leeromgeving te bieden met behulp van beweging en dans. Deze duolezing vormt de afsluiting van de tentoonstelling Reformpedagogiek op de schouders van Comenius.

De prijs, inclusief rondleiding en koffie/thee, bedraagt 10 euro (MJK 3,50 euro). Online participatie (deelnemers ontvangen per e-mail een Zoomlink) meedoen kost 3,50 euro. Aanmelden tot uiterlijk 24 februari via info@comeniusmuseum.nl. In verband met de coronamaatregelen is het aantal plaatsen in het museum beperkt.

Over de sprekers

Els Ruijsendaal is historisch taalkundige en houdt zich onder meer bezig met terminologie en naamkunde. Sinds 2007 is zij als hoogleraar verbonden aan het BeNeLux-Universitair Centrum, gericht op de (vak)taalkennis van hogere beroepsgroepen. Ze is lid van de Raad van Advies van de Stichting Comenius Museum.

Saskia Sap is dansdocent en docent pedagogiek in het hbo en het mbo. Ze is bestuurslid van de Stichting Comenius Museum en was nauw betrokken bij de tentoonstelling Reformpedagogiek op de schouders van Comenius. Momenteel rondt zij aan het Lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten een onderzoek af naar dansend taal leren voor kleuters.