Een stobbe waar de natuur haar gang is gegaan.
Een stobbe waar de natuur haar gang is gegaan. Foto: Dirk Mulderij

Stobben

Waar ga je als klein beestje heen wanneer het winter wordt? Dat verschilt. De kikker nestelt zich op de bodem van sloten en vijvers, in bladerhopen en bedekte kuilen, net als de pad. Als muis ga je het liefst bij de mens in huis als het even kan. En als vogel heb je het voor het kiezen: de winter doorbrengen in Nederland, of toch Zuid-Europa? 

Al deze dieren zijn het met elkaar eens dat hun voedsel nu lastiger te vinden is. Waar zíjn al die lekkere insecten, paddenstoelen en zwammen, slakken en wormen? 

Een stobbe, ofwel het onderste deel van een boom met wortels dat overblijft na kappen of snoeien, ziet er op het eerste oog vaak wat levenloos uit. Maar wanneer de natuur na een tijdje haar gang gaat, ontstaat er algauw een heerlijk verstopplekje voor slakjes, kevers, torretjes en vliegjes. Sommige houtsoorten blijven leven en lopen weer uit. Ook zie je vaak verschillende soorten mossen, zwammen en schimmels op de stobbe komen: bij een levende boom vaak geen teken van vitaliteit, maar op een stobbe juist weer een opkikker voor de natuur. Want hotel-restaurant De Stobbe heeft alles wat je nodig hebt als insect: een hap stengeltje, een vochtig hoekje, een snoezig mosje, een houtschorsje. Zo kom je de winter wel door!

Tip: Mocht er een boom moeten verdwijnen in je tuin, laat de stobbe dan staan en gebruik deze als voederplaats voor vogels, of als insectenhotel. Een paar gaatjes erin en klaar! Goed voor het leven in je tuin en ook nog eens leuk om te zien.

Dirk Mulderij,
boswachter

Afbeelding