De mannen zijn blij verrast met hun prijs.
De mannen zijn blij verrast met hun prijs. Foto: © Bob Awick

'Vestingkanonnen' met smoes naar Gele Loods

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren heeft afgelopen week de vrijwilligersprijzen uitgereikt. Naast de vier prijzen voor individuele vrijwilligers werd voor het eerst een groepsprijs voor de hele gemeente uitgereikt: de Gooise Meren Prijs. 

De eerste winnaar van deze groepsprijs is de Werkgroep Vestingkanonnen (André Leijenhorst, Willem Kloosterman, Ruud Beek, Fred Pouw en Wout van der Berg). De mannen bouwen de affuiten (houten onderstellen) voor de historische kanonnen.
"Er staat wat te gebeuren. Ik voel het aan m'n water.” Zo zegt een van de vijf mannen van de Werkgroep Vestingkanonnen als hij familie en vrienden ziet verschijnen en hij óók nog eens wethouder Alexander Luijten ziet fietsen. Ze zijn naar de Gele Loods aan het Ruijsdaelplein in Naarden gekomen. Met een smoes, zo blijkt later, want het is overduidelijk dat de heren niet voor ‘een klussie' bij elkaar zijn getrommeld.
Terwijl het zonnetje heerlijk schijnt, wordt het vijftal door wethouder Luijten toegesproken. De gemeente Gooise Meren heeft een nieuwe vrijwilligersprijs in het leven geroepen omdat - zo vertelt de dame van kabinetszaken - steeds meer groepen werden genomineerd voor de vrijwilligersprijzen die elke kern sinds de fusie jaarlijks uitreikt. De Werkgroep Vestingkanonnen heeft de primeur. Zij krijgen niet alleen louter mooie woorden van de wethouder, maar ook een oorkonde en een cadeaubon. De verrassing wordt zeer gewaardeerd. Na de fotosessie, waaraan de mannen graag meewerken, wordt er in de gerenoveerde Gele Loods geproost en bijgepraat. Het is tenslotte alweer een tijd geleden dat deze vrijwilligersgroep elkaar sprak en naast het gedoe rondom corona valt er momenteel ook niks te klussen. Toch staat er mogelijk een nieuw project op stapel: de originele waterpompen herbouwen. Het is allemaal pril en er moet natuurlijk ook vraag en plek voor zijn.