Kritiek op raadsleden

BUSSUM 'Raadsleden laten zich veel te makkelijk meeslepen in het bestemmingsplan en vervolgens legt men het probleem op het bordje van de burger en de rechter’, schrijft een lezer van BussumsNieuws Extra in een ingezonden bericht. Daarin stelt hij de vraag of de redactie daar eens onderzoek naar wil doen. Hoe zit dat eigenlijk?

Bestemmingsplannen worden opgesteld door de gemeenteraad en zijn daarna juridisch bindend. Hoe dat bestemmingsplan wordt toegepast is vervolgens niet aan de gemeenteraad, maar aan het college van burgemeester en wethouders. Bij een bouwaanvraag kijkt het college of de aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan en verleent op basis daarvan al dan niet een bouwvergunning.

Voor de Raad van State zullen bestemmingsplannen en bouwvergunningen weinig geheimen kennen, maar voor de leek is het praktisch onmogelijk om alle regels, uitzonderingen, tekeningen en teksten doorspeend met vakjargon te doorgronden. Zelfs wethouders en gemeenteraadsleden kunnen soms door de bomen het bos niet zien, spreekwoordelijk gezegd. Nadat de bouwvergunning is afgegeven hebben betrokkenen zes weken om bezwaar aan te tekenen, maar hoe moet dat als je er niks van begrijpt? Zes weken is niet lang voor zo’n ingewikkelde kwestie. En wie gaat het betalen als je daarvoor de expertise moet inhuren? Want dat kan flink in de papieren lopen.

Lees op Extra hoe het zit met de Driftweg en Crailo


Brand in schoorsteen

BUSSUM De brandweer rukte zondagavond even na zes uur uit voor een schoorsteenbrand aan de Prins Mauritslaan.

Volgens getuigen waren er vonken zichtbaar. Door het vegen van de schoorsteen werd het vuur geblust.