Afbeelding
Foto:

‘Vreselijk, die beelden op tv'

Veel mensen zijn diep geraakt door de schrijnende situatie in Oekraïne. De beelden op de televisie zijn nauwelijks te verteren. Zo ook voor Daniëlle (roepnaam Danny) en haar man Evert Verwoerd uit Bussum. Machteloos toekijken is niet hun stijl. Tijd voor actie, dachten zij. 

Het stel, dat al 25 jaar een watersport- en outdoorwinkel in Bussum heeft, besloot afgelopen dinsdag de gehele kinder-wintercollectie te doneren aan Oekraïne. De beslissing was voor hen snel gemaakt. “Regio noord is alweer terug van krokusvakantie. Het seizoen voor de skikleding loopt dus een beetje op zijn einde. Wij hadden inmiddels vijftig procent korting op deze collectie. Dan kopen een hoop mensen snuffelen en doen. Toen zaten we opeens denken: als je je kan veroorloven om op wintersport te gaan, dan kun je je het veroorloven om wintersportkleding te kopen. Maar die mensen in Oekraïne hebben helemaal niks. Die hebben het het hardst nodig”, aldus Danny. 

‘Toen zat ik ‘s avonds met mijn man op de bank, we keken elkaar aan en we dachten: we gaan helpen’

Het vlammetje werd aangewakkerd met een oproep op sociale media van Stichting Kinderen in Nood, locatie de Peppels. “Vorige week werd er gedeeld op Facebook dat er spullen nodig waren. Daar hebben we toen veel privé spullen naartoe gebracht zoals kleding, maar ook een dekbed, dat soort dingen. Toen vroegen we aan de mensen daar: wat hebben jullie nodig? Daaruit kwamen dingen als potten en pannen maar voornamelijk ook kinderkleding, want het is nu natuurlijk onwijs koud daar. Toen zat ik ‘s avonds met mijn man op de bank, we keken elkaar aan en we dachten: we gaan helpen. Wij hebben het hier super goed. Kleine maatjes en grote maten, gevoerde schoenen en warme skikleding, we hebben alles ingepakt en afgezet bij het inzamelpunt van Stichting Kinderen in nood.”

Morgen gaat de stichting rijden met vrachtwagens. “Ik vind het belangrijk dat als je iets weggeeft, dat het ook goed terecht komt. Deze kleding wordt door de stichting zelf gereden naar Hongarije, dat geeft veel vertrouwen. Daar hebben ze een aantal vakantiehuisjes ingericht, op de Hongaarse grens met Oekraïne, waar mensen in kunnen verblijven. Daar gaan de spullen nu heen.” 

Het stel wilt hiermee niet de aandacht op zichzelf vestigen. “De mensen moeten vooral gaan doneren, het gaat niet om ons. Die beelden raken ons zo erg. Ik zag een jongen met een baby’tje, zijn ouders moesten in Oekraïne blijven omdat ze beide arts waren. Ik kan er bijna niet naar kijken. Het geeft een goed gevoel dat we dit als winkel kunnen doen. Natuurlijk zijn ook wij geraakt door corona, maar we hebben ons hoofd goed boven water weten te houden. We hebben het niet slecht en de mensen daar zijn aan het overleven.”  

De website van Stichting Kinderen in nood is hier te vinden.