Steeds meer mensen isoleren hun woning en stappen over op zonne-energie.
Steeds meer mensen isoleren hun woning en stappen over op zonne-energie. Foto: Simon Miske

Regiogemeenten maken vaart met omslag naar duurzame energie

Gemeenten in Gooi en Vechtstreek versnellen de energietransitie en helpen inwoners en ondernemers met elk een eigen energieloket bij de verduurzaming van woning en bedrijf.

REGIO De overstromingen in Zuid-Limburg, de extreme weersomstandigheden in Australië en de oorlog in Oekraïne maken het elke dag duidelijker: we moeten onze afhankelijkheid van aardgas en aardolie verminderen en inzetten op duurzame alternatieven met zon en wind. De gemeenten in Gooi en Vechtstreek zetten vaart achter deze energietransitie en helpen inwoners en ondernemers de omslag naar duurzaam wonen en werken te maken. 

De noodzaak om de energietransitie te versnellen, hoeft hij eigenlijk niet uit te leggen, vindt Bart Heller. De wethouder Klimaat en Energie van Hilversum is voor Gooi en Vechtstreek vertegenwoordiger van de regiogemeenten op deze thema's. 

"Niets doen is geen optie meer, het is noodzakelijk om een omslag te maken in onze levenswijze. Wij realiseren ons dat wij veel van inwoners en ondernemers vragen. Om hen te helpen, zijn er nu twee duidelijke loketten ingericht waar zij met hun vragen terechtkunnen: duurzaambouwloket.nl voor inwoners en zonwinst.nl voor ondernemers."

Duurzaambouwloket

Het duurzaambouwloket is het digitale startpunt voor inwoners in Gooi en Vechtstreek. Heller: "Iedereen kan hier met elke vraag over energiebesparing terecht. Voor woningeigenaren van huizen die zijn gebouwd tussen 1970 en 1995 of later en voor verenigingen van eigenaren zijn er zelfs kant-en-klaarpakketten om van het gas af te gaan. Zij kunnen hier offerte aanvragen voor alle benodigde materialen. Ook de installatie kunnen zij op verzoek via dit loket laten uitvoeren, inclusief een Energieprestatiecontract."

Energiedienstenbedrijf

De energiecoach geeft onafhankelijk besparingsadvies

Dit aanbod is mogelijk omdat de regiogemeenten achter de schermen hard hebben gewerkt aan een gemeenschappelijk Energiedienstenbedrijf, legt hij verder uit. "Energiecoöperaties, bouw- en installatiebedrijven, opleidingsinstituten en brancheorganisaties werken hierin samen om inwoners van Gooi en Vechtstreek voor te lichten over energiebesparende maatregelen en hen ook met de uitvoering te helpen."

Energiecoaches

Voor het geven van energiebesparende adviezen zijn de lokale energiecoöperaties in Gooi- en Vechtstreek aan zet. Zo kunnen inwoners via het duurzaambouwloket een afspraak maken met hun onafhankelijke energiecoaches. De energiecoach komt bij de mensen thuis om samen met hen te bekijken welke energiebesparende maatregelen er in hun situatie mogelijk zijn.

Collectieve inkoop

Daarnaast kunnen inwoners meedoen met de collectieve inkoopacties van zonnepanelen, isolatiematerialen en groene daken die de energiecoöperaties gezamenlijk organiseren.

Businesscases op maat

De deelnemende regiogemeenten ondersteunen ook ondernemers die kiezen voor zonnestroom. Op zonwinst.nl kunnen zij onafhankelijke begeleiding aanvragen voor het realiseren van zonnepanelen op hun bedrijfsdak. Heller: "Zij krijgen betrouwbaar advies aan de hand van meerdere businesscases op maat, waaruit de aanvrager kan kiezen. Het rendement dat zij uit de zonnestroom halen, maakt deze investering - zeker met de huidige hoge energieprijzen  - meer dan waard."

Zonwinst.nl heeft tot nu toe 40 bedrijven ondersteund. In februari is het eerste zonnedak opgeleverd. Het gaat om panelen op het dak van de tennishallen bij Tulip, de tennisvereniging aan het Kininelaantje in Hilversum.
Ook zelf willen de regiogemeenten niet achterblijven. "Wij kopen gas en elektra voor onze gebouwen gezamenlijk in", zegt Bart Heller tot slot. "Daarbij hebben we afgesproken dat we 20 procent van onze elektriciteit samen met onze energiecoöperaties zelf lokaal gaan opwekken."

Bart Heller opent zonnedak op Tulip Tenniscenter.