Tijdens de uitreiking van de medailles in de Bussumse synagoge.
Tijdens de uitreiking van de medailles in de Bussumse synagoge. Foto: © Bob Awick

Onderscheiding uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer

BUSSUM Een bijzondere bijeenkomst in de Bussumse synagoge afgelopen week. Tijdens de ceremonie werden - na de toespraken van Karin Eliahu Perry en burgemeester Han ter Heegde - aan de nabestaanden van de redders van de familie Veffer onderscheidingen uitgereikt. 

Dit gebeurde door de vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade. Organisator Annet Betsasel, Bussumse en tevens auteur van het boek De Wereld van Max, dat gaat over het onderduikverhaal van de familie Veffer, praat ons bij over dit bijzondere moment.

Het Joodse gezin Veffer zat in de Tweede Wereldoorlog drie jaar lang ondergedoken in een kleine kamer in een huis aan de Vaartweg in Bussum waar de familie Makkinje woonde. De Makkinjes namen ondanks het risico zelf door de Duitsers opgepakt te worden het grote gezin Veffer, bestaande uit vader, moeder, vijf zonen en een dochter, in huis. Ze overleefden allemaal de oorlog.

Grondig onderzoek

Het instituut Yad Vashem in Jeruzalem heeft als een van haar taken om niet-Joden die Joden hebben gered tijdens Tweede Wereldoorlog te eren als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’.
De redders van de familie Veffer zijn hiervoor aangedragen door de kinderen Veffer en na grondig onderzoek erkend door het instituut als redders. In totaal hebben zeven personen een belangrijke rol gespeeld in het overleven van het gezin. Hun nakomelingen mochten afgelopen donderdag de medailles en oorkondes in ontvangst nemen.

De opkomst was groot, er waren ruim zeventig mensen aanwezig. Bij het evenement waren Karin Eliyahu Perry, cultureel attaché van de Israëlische ambassade, David Simon van de Stichting Vrienden van Yad Vashem, burgemeester Han Ter Heegde en de nabestaanden van de redders van de familie Veffer: Helena van Weering (schuilnaam ‘tante Fifi’), dr. Jan Martens, dr. Jaap Boon, Willy en Philip Beneker, Gerrit Makkinje, Tobias en Catharine Snel. In Australië zijn de nabestaanden van Henk en Pietje Bakker geëerd. Ook aanwezig was Hartley Stern uit Canada, zoon van Shelly Stern-Veffer, dochter van de familie Veffer, die na de bevrijding met een Canadese soldaat is getrouwd in Bussum.

Tijdens de bijeenkomst werden na toespraken van Karin Eliahu Perry en burgemeester Ter Heegde aan de nabestaanden van de redders onderscheidingen uitgereikt door de vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade. Daarnaast was er een videopresentatie door Annet Betsalel over wie die redders waren, zong het Joodse koor Sjiera een aantal stukken en spraken de ontvangers van de onderscheidingen, als ook Hartley Stern. Alles was ook in het buitenland te volgen via een livestream.
Betsalel: "Het was aangrijpend, sfeervol en tijdens de lunch na afloop kwamen de gesprekken pas echt goed los. Er verschenen foto's en documenten die nog veel meer informatie gaven over dit onderduiknetwerk, waarmee nog veel meer mensen zijn gered dan alleen de familie Veffer."

Meer hierover op de website van deze krant

Annet Betsasel houdt haar boek ‘De Wereld van Max’ vast. -  Foto: © Bob Awick
De familie Veffer uit Bussum. Foto - PR