Snoeks boek is onder meer te koop bij Van Beek Art Supplies in Bussum. Daar hield ze eerder deze maand ook een signeersessie.
Snoeks boek is onder meer te koop bij Van Beek Art Supplies in Bussum. Daar hield ze eerder deze maand ook een signeersessie. Foto: © Bob Awick

Marianne Snoek (70) uit Bussum: ‘Iedereen kan goed leren tekenen’

Mensen

Iedereen kan leren tekenen. Dat is de overtuiging van de 70-jarige kunstenares Marianne Snoek uit Bussum. Ze is eigenares van Sophia, een academie voor creatieve ontwikkeling, en geeft al ruim twintig jaar tekenles volgens een heel bijzondere én succesvolle tekenmethode. Ze kent - en gebruikt het ook - een trucje waarbij het brein misleid wordt!

“Het is een manier van tekenen waarbij iedereen - óók degenen die denken dat ze dat niet kunnen - goed kan leren tekenen”, zegt Snoek resoluut. “Wie denkt niet te kunnen tekenen, weet niet hoe tijdens het tekenen het oordelende linkerbrein in ruststand te zetten. Door stap voor stap oefeningen te doen die ons linkerbrein niet kan of wil doen, leert de cursist hoe zij/hij kan waarnemen met het rechterbrein. Wie dit leert, kan alles tekenen!” Het ‘uitschakelen’ van het linkerbrein heeft bovendien meer voordelen, want wie dit lukt staat blijer in het leven. “Ons rechterbrein is immers de bron van connectie, ontspanning, vreugde en geluk. Iets wat mensen in deze roerige tijden goed kunnen gebruiken denk ik”, aldus Snoek.