Bensdorp.
Bensdorp. Foto: PR

Nieuw: Bazelprijs voor architectonische hoogstandjes

Algemeen

GOOISE MEREN - Op initiatief van de Bussumse oud-wethouder Hans Zonneveld is de Stichting De Bazelprijs Gooise Meren in het leven geroepen. Het initiatief is een voortzetting van de oude Bussumse Ruimtelijke Kwaliteitsprijs. De prijs dient ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving en de openbare ruimte in de gemeente Gooise Meren.  

De stichting wil door het uitreiken van een tweejaarlijkse publieks- en vakprijs een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefbaarheid van buurten en wijken in Gooise Meren. De naam van de prijs is afgeleid van architect Karel de Bazel. De Bazel was een veelzijdig man die in Gooise Meren zijn sporen heeft nagelaten. Hij ontwierp niet alleen vele villa’s en woningen - onder meer in het Brediuskwartier en de Godelindebuurt in Bussum - maar maakte ook naam als interieurarchitect en glasontwerper.

Voor de nominaties van de eerste prijsuitreiking (donderdag 23 juni) is uitgegaan van opleveringen sinds 2016. De negen genomineerden voor De Bazelprijs 2021/2022 zijn: Tinfabriek, Yuverta (voorheen Wellantcollege), Vesting Hotel, Hart van Naarden, brug over Oud Blaricummerweg (alle in Naarden), Bensdorp, verbouw en nieuwbouw Meentweg 11/Herenstraat 30, Graaf Wichmanlaan 30 (alle in Bussum) en De Krijgsman in Muiden.

Een deskundige jury bepaalt welk architectenbureau de Vakprijs 2021/2022 wint. Deze jury bestaat uit: Willemien van Duin (architectuur), Michiel Haas (duurzaamheid), Jorn Copijn (landschapsarchitectuur) en Ben Ewals (stedenbouw). Naast de Vakprijs is de Publieksprijs zeker zo belangrijk. Op de website www.debazelprijs.nl worden de inwoners van Gooise Meren uitgenodigd hun stem uit te brengen op de genomineerde projecten. Stemmen is heel eenvoudig en kan tot 20 juni.

Hart van Naarden.
Vesting Hotel.
Yuverta.
Herenstraat/Meentweg 2.
Brug bij Oud Blaricumerweg.
Graaf Wichmanlaan 30.
De Tinfabriek.
De Krijgsman.