Gardes gemaakt van oude kerstbomen.
Gardes gemaakt van oude kerstbomen. Foto: Aangeleverd

Hilversumse geeft workshop zodat ‘kerstbomen een derde leven krijgen’

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Janneke Boos schrok vorig jaar van het aantal bomen dat zij na de feestdagen in de straten van Hilversum aantrof. Daarvoor al verkocht ze duurzame kerstbomen. Daardoor is ze bewust bezig met het lot van de bomen en ze wil dat graag aan anderen meegeven. 

“Het duurt vijf tot tien jaar voordat een boom volgroeid is. Wij zetten de boom voor kerst een paar weken in huis, tuigen het op en behandelen hem met liefde. Na de feestdagen zetten we de boom weer de deur uit. Het is net een kortstondige relatie”, grapt de Hilversumse. 

Duurzame bomen zijn kerstbomen die tijdens de kerst, net zoals elke andere boom, vrolijk versierd worden. Deze worden na de feestdagen echter niet bij het grof vuil gedumpt, maar terug geplant in het bos. Zaterdag 7 januari is het inlevermoment van de duurzame bomen bij Vonk. Die middag geeft Boos een workshop en een demonstratie om van een kerstboomtop een garde maken.

Oneindig veel mogelijkheden
Het maken van gardes is een oud-Scandinavisch gebruik. De mannen knutselen elk jaar na kerst zo’n keukengerei in elkaar, zodat de vrouwen deze het hele jaar kunnen gebruiken tijdens het koken. Tijdens de workshop experimenteert Boos ook met servetringen van de oude kersttakken. Ook is er iemand aanwezig die waxinehoudertjes maakt. “Volgend jaar willen we het groter aanpakken. We gaan kijken wat er nog verder mogelijk is, zodat iedereen straks op meerdere plekken zijn boom kan inleveren en weet dat de boom een derde leven krijgt”, vertelt Boos.

De Hilversumse hoopt volgend jaar veel meer plekken te kunnen realiseren waar mensen hun boom kwijt kunnen. Tegelijkertijd wil ze een middag wijden aan een cursus waar mensen een derde leven kunnen schenken aan hun eigen boom. Mensen hebben dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om hun kerstbomen bij verschillende verenigingen in te leveren, die krijgen daar van het GAD geld voor. Ook kwam ze in contact met de de AltijdWerkplaats die vindt dat het anders moet. De werkplaats heeft twee belangrijke speerpunten, het vergroten van de biodiversiteit en zoveel mogelijk circulair bouwen. 

Zaadjes planten
Wat Boos dit jaar vooral wil is zaadjes planten bij inwoners. Puur om ze aan het denken te zetten, zodat mensen bewuster met hun spullen omgaan. Daarmee wordt niet alleen gerefereerd naar de kerstbomen. Mensen consumeren in het algemeen te veel en het is goed om daar af en toe bij stil te staan. “Ik hoop dat mensen die deze week door Hilversum rijden en om zich heen kijken, denken ‘goh inderdaad, wat liggen er eigenlijk absurd veel bomen’. Als ik bij een paar mensen wat losmaak, dan ben ik al heel blij”, aldus Boos

Geïnteresseerden die geen duurzame kerstboom hebben om in te leveren bij Vonk, maar het leuk vinden om 7 januari een garde van boomtoppen te leren maken, kunnen zich aanmelden via koffiem@dekoffiepodt.nl.



Kaartknijpers van stukjes hout.