Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

‘Salamipolitiek’: Bewoners in Hilversum-Oost kraken toekomstplan 1221 en stappen naar Raad van State

Buurt & wijk

Zij noemen het ‘salamipolitiek’; het iedere keer opschuiven van woningaantallen en -dichtheden in hun wijk. Voor zes bewonersverenigingen in Hilversum-Oost zit er daarom niets anders op dan naar de Raad van State stappen om zo het toekomstplaatje van de wijk ‘Over het Spoor’ aan te passen/tegen te houden.

De bewonersverenigingen zijn OosterSpoorPlein en omgeving, Geuzenbuurt, Stichting BOB-H, Omwonenden Korte Noorderweg, Bewonersgroep Liebergerweg en Bewonersgroep Venetapark. Zij vrezen dat het forse aantal van 1800 nieuwe woningen in de wijk - 800 meer dan was afgesproken - negatieve effecten heeft op veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en bereikbaarheid in de wijk. 

Tijdens de raadscommissie afgelopen herfst uitten de bewoners al forse kritiek op het zogenoemde Chw-bestemmingsplan (een plan op basis van de Crisis- en herstelwet) voor 1221, met name vanwege ‘die bovenmatige verdichting in dit bestemmingsplan’. Desondanks gaf een ruime meerderheid binnen de gemeenteraad een maand later groen licht voor het voorstel, weliswaar met de toevoegi..