Burgemeester Van den Top: "Onze gemeente heeft zich van zijn beste kant laten zien."
Burgemeester Van den Top: "Onze gemeente heeft zich van zijn beste kant laten zien." Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Van den Top: ‘Lokaal vuurwerkverbod werkt niet zonder landelijk vuurwerkverbod’

Politie

Zonder een landelijk vuurwerkverbod heeft een lokaal vuurwerkverbod weinig zin. Dat zegt burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum. Hij reageert daarmee op de oproep van enkele burgemeesters, waaronder Femke Halsema van Amsterdam, aan het kabinet voor een landelijk verbod.

Van den Top is echter niet zo stellig als zijn Amsterdamse collega. “Wij moeten als burgemeesters waken voor stevige oproepen”, vindt hij. “De landelijke politiek is aan zet. En in Hilversum hebben wij laten zien dat het veilig kan. De grote incidenten waren met name in de grote steden. Dat is niet goed te praten, er is ook nog steeds veel illegaal vuurwerk. Dat moet worden aangepakt.”

Wel is de Hilversumse burgemeester het met Halsema en ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls eens dat álleen een lokaal verbod geen zin heeft. In twaalf gemeenten in het land gold immers zo’n verbod, maar staken inwoners net als in de rest van het land massaal vuurwerk af. “Je ziet ook dat heel veel mensen verknocht zijn geraakt aan de traditie. En er z..