Reeën zoeken elkaar op in de winter in een ‘reeënsprong’.
Reeën zoeken elkaar op in de winter in een ‘reeënsprong’. Foto: GNR
Column GNR

Reeën in de winter

Natuur en Milieu

Ahhhhhh, so cute, een ree! Ze kunnen je echt zo heerlijk grappig ‘appelig’ aankijken, met die ‘droopy eyes’. Altijd weer een traktatie als je er eentje spot. Zal ik jullie wat meer vertellen over reeën in de winter?

Waar een ree bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer wat meer alleen is - en sterk gehecht is aan z’n eigen territorium - leeft de ree ‘s winters juist graag in een groep. Dit noemt men een reeënsprong.

Samenleven in een groep is dan fijn, want het voedselaanbod is minder. De natuur heeft het zelfs zo geregeld dat de hoeveelheid geslachtshormonen dalen in de winter. Reeën verdragen elkaar dan beter en dat is wel zo gezellig in een groepje.

Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze worden ’s winters wel minder actief. Ze zijn een stuk rustiger, hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Dat gebeurt om zo energie te sparen en rustig aan te doen met de energievoorraad. Dit kan alleen als een ree zich veilig voelt. Veel dieren doen dit trouwens in de winter. Worden dieren verstoord en moeten ze vluchten dan verbranden ze in die tijd erg veel energie. 

Bij een strenge winter is het voedsel zó schaars dat ze die verloren energie niet meer kunnen compenseren en daar dan soms zelfs aan overlijden. Daarom is het nóg belangrijker dan in andere seizoenen om op de paden te blijven in onze natuurgebieden.

Tip: Tijdens de schemering heb je de meeste kans om een ree te zien. En zorg ervoor dat je de wind in je neus hebt, dan ruiken de dieren je niet.

Daan Eijben, boswachter

Foto: Annepaul Roukema