'Straks is het te warm om nog kleren te dragen'

Vervolg van de voorpagina

Maandagochtend al demonstreerde Trees Lammers voor het station en werd zij na vijftien minuten door de politie verwijderd. "Ik had zaterdag de politie gebeld dat ik deze hele week voor het station Hilversum zou actievoeren. Nou hoef je voor een demonstratie nooit een vergunning aan te vragen en hoef je voor een eenmansprotest het zelfs niet eens te melden, maar het wordt wel gewaardeerd als je het wel doet. Dus ik had mijn actie zaterdag netjes aangekondigd bij de politie. En op de eerste actiedag kon ik na een kwartier dus weer vertrekken.”
Deze protestweek houdt Trees Lammers gewoon de kleren aan. Eerder ‘blotesteerde' ze op het spoor in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, waar ze met ontbloot bovenlijf het de kolentreinen onmogelijk maakte om verder te rijden. Dit deed ze op de eerste van haar in totaal twee werkdagen als klimaatburgemeester van Hilversum. Nadat ze op haar tweede werkdag ook werd aangehouden tijdens een protestactie, werd ze uit haar functie gezet.
Maandag is bijna al het actiemateriaal door de politie in beslag genomen. Borden en vlaggen liggen ergens in een politiebusje of op het bureau. En daar is Lammers een dag later nog kwaad om. De paspop die ze Dolle Mina noemt en er maandag ook bij was, heeft ze nog wel. Lammers vertelt dat ze zich maandag liet verwijderen, omdat ze ‘s middags nog naar het klimaatalarm in Utrecht wilde.
Dinsdag staat Lammers bij het station met Dolle Mina, wat vlaggen met het logo van Extinction Rebellion en een bord met daarop de tekst:' Heel moeder aarde bakt, smelt en verzuipt. Red onze moeder'. "Ik vraag mensen om in actie te komen voor onze aarde", vertelt de Hilversumse. "Omdat wat de regering nu doet, veel te weinig is. U en ik maken het niet mee, maar straks is het te warm om nog kleren te dragen en moeten we allemaal minimaal een zwemdiploma, zwemvest of duikbrevet hebben om nog op aarde te kunnen overleven.”