Luka Leliveld had vlak voor de uitreiking nog de Hilversum City Run gelopen.
Luka Leliveld had vlak voor de uitreiking nog de Hilversum City Run gelopen. Foto: Rick Mandoeng

Winnende foto Zilveren Camera Junior was vooral ‘moment om te koesteren’

Cultureel

In eerste instantie was de foto vooral ‘een leuke herinnering’ van een ‘helemaal niet zo’n leuke situatie’, vertelt Luka Leliveld. Dat deze 17-jarige Hilversumse met haar ‘quarantainefoto’ de winnaar werd van de Zilveren Camera Junior 2022 is voor haar dan ook een grote verrassing. 

De foto, begin dit jaar gemaakt, laat zien hoe de scholier vanwege corona op haar kamer moet blijven en dan ‘s avonds haar ouders en broertje ontvangt. Met het bord op schoot zitten zij dan toch op anderhalve meter afstand van elkaar toch samen te eten. “Dat moment wilde ik koesteren, vandaar dat ik er met mijn telefoon een foto van heb gemaakt. Het was grappig om zo onnatuurlijk bij elkaar te zitten. We hebben dat eten ‘s avonds ook de hele week doorgezet. Het was een leuk moment van de dag. Een moment ook dat je met mensen praat.”

In eerste instantie maakte Luka de foto vooral voor zichzelf en zeker niet om in te sturen voor de Zilveren Camera 2022, de jaarlijkse prijs die in Museum Hilversum wordt gehouden en uitgereikt. “Ik had hier o..