Ambtenaren verwijderen anti-Duitse leuzen.
Ambtenaren verwijderen anti-Duitse leuzen.

Bijzondere film over het leven in Hilversum tijdens en vlak na Tweede Wereldoorlog

Cultureel

Theo Uden Masman, de oprichter en leider van de bigband The Ramblers, was tijdens de oorlogsjaren één van de weinige Hilversummers die beschikte over een camera (8 mm). De beelden die hij maakte, vormen de basis voor de nieuwe film/documentaire ‘Hilversum Bezet en Bevrijd 1940-1945’.

In Filmtheater Hilversum is de komende week deze bijzondere lokale film enkele keren te zien. Zondag is de (al uitverkochte) première. De iets meer dan een uur durende film toont het leven van de Hilversumse inwoners vanaf de Duitse inval in mei 1940 tot enkele maanden na de bevrijding in 1945. Op de nooit eerder vertoonde beelden Theo Uden Masman, destijds woonachtig aan de Egelstraat, is onder meer te zien hoe een NSF zendmast wordt opgeblazen en terecht komt op een woning aan de Meteorenstraat. 

Ook wordt duidelijk dat Hilversummers al snel na de capitulatie de oorlog ervaren door de voedselbonnen en het gebrek aan goederen, zoals benzine. Zo krijgt het begrip paardenkracht oude betekenis wanneer een auto wordt getrokken door een paard..