Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Internationaal rugbytoernooi bij Hilversum laat zien dat sport kan verbroederen

Sport

De slogan ‘sport verbroedert’ wordt vaak gebezigd door politici en regeringsleiders die een sportevenement in hun land gebruiken als afleidingsmanoeuvre om misstanden te verdoezelen. Bij het jeugdrugbytoernooi afgelopen paaszondag op de velden van Sportpark Berestein was deze vaak misbruikte stelling wel gewoon duidelijk zichtbaar. 

Alle elementen voor een schitterende rugbydag waren aanwezig. Een stralende zon en op de velden honderden rugbyers van 8 tot en met 18 jaar uit binnen- en buitenland die met respect voor elkaar, vol overgave de sportieve strijd aangingen. Mooi om te zien dat op de velden van Rugbyclub Hilversum en de voetbalverenigingen Altius en ’t Gooi ook jeugdspelers van 7 en 8 jaar na afloop van hun wedstrijd een haag vormden en klapten voor hun tegenstanders. 

En wat een verademing; geen fanatiek schreeuwende ouders langs de lijn. De scheidsrechters legden bij de ‘jonkies’ het spel af en toe stil om hen aanwijzingen te geven en de regels uit te leggen. Bij de oudere teams ging het er wat fanatieker aan toe. De wijze waarop de oudere speler..