Ook burgemeester Gerhard van den Top ontving donderdag een exemplaar van Miranka Ooms.
Ook burgemeester Gerhard van den Top ontving donderdag een exemplaar van Miranka Ooms. Foto: Gooi en Eembode

Boek over vijf oorlogsslachtoffers bijzonder stukje Hilversumse geschiedenis

Cultureel

Miranka Ooms wist dat haar vader een broer had die in concentratiekamp Wöbbelin was overleden en Evert heette. Maar dat was het dan wel. Totdat zij bij haar moeder een doos vol brieven en documenten met veel informatie over haar oom aantrof. “Hij heeft nu echt een gezicht gekregen, ik heb hem echt leren kennen.”

Dat zegt de in Hilversum geboren en getogen Ooms vlak na de presentatie donderdagmiddag in het raadhuis van het boek Slachtoffer Onbekend, Wöbbelin 1945, dat zij en Lieke van Amstel hebben geschreven en (met hulp van anderen) samengesteld. Het boek is de uitkomst van het scholenproject met scholieren van de Savornin Lohman (nu Lucent College) dat Van Amstel samen met haar man Harry Vogels was opgestart om zodoende scholieren te betrekken bij een belangrijk stuk Hilversumse geschiedenis. 

Van Amstel ontdekte al vijftien jaar geleden dat haar opa Bastiaan Herman in maart 1945 in concentratiekamp Wöbbelin, een buitenkamp van het grote Neuengamme, nabij de stad Ludwigslust, was overleden en ging in de jaren die volgden (met succes) op zoek na..