Afbeelding
Foto's: Jorrit Lousberg/Beeld en Geluid

‘Meest interactieve Mediamuseum’ in Beeld en Geluid op 11 februari open

Cultureel

HILVERSUM - De verbouwing heeft enige tijd mogen duren, maar op zaterdag 11 februari gaat het geheel nieuwe museum binnen Beeld en Geluid dan toch echt open.  Binnen het ‘meest interactieve Mediamuseum ter wereld’, zoals Beeld en Geluid omschrijft, ‘staat het medialeven van de bezoeker centraal. 

Doordat het museum zich aanpast aan de handelingen van de bezoeker, krijgt iedereen een persoonlijke museumreis, is daarbij de boodschap. Het Mediamuseum, waarvoor Pieter van der Heijden als art director aan de basis stond, omvat meer dan vijftig interactives, honderden uren aan audiovisueel materiaal en vele objecten uit de mediageschiedenis. Beeld en Geluid omschrijft een bezoek daarom als ‘unieke, leerzame maar vooral inspirerende ontdekkingsreis door het medialandschap van toen, nu en de toekomst’.

Sinds de opening van het vorige museum (de Beeld & Geluid Experience) in 2006 is het medialandschap drastisch veranderd. Zo deed YouTube zijn intrede en explodeerde het gebruik van sociale media door het bezit van smartphones. Van ‘de media bepalen mijn wereldbeeld’ werd het ‘ik bepaal de media en de media bepalen mij’. 

Genoeg aanleiding voor Beeld & Geluid voor de bouw van een compleet nieuw Mediamuseum dat laat zien hoe media werken en dat de bezoekers even optilt uit hun eigen mediabeleving, door ze er op afstand naar te laten kijken.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Jorrit Lousberg/Beeld en Geluid

Het museumbezoek start in de Tune In. Hier maken bezoekers met de Museumapp en door middel van gezichtsherkenning hun Mediaprofiel aan. Hiermee worden bezoekers bij de verschillende interactives welkom geheten én worden filmpjes vertoond die passen bij hun persoonlijke voorkeuren. 

Tijdens het bezoek bouwen bezoekers aan hun unieke Mediaprofiel. Met de museumapp kunnen zij hun profiel onderweg en aan het einde van hun bezoek bekijken. Persoonlijke gegevens worden niet bewaard; de gemaakte filmpjes worden op verzoek toegestuurd. Het museum kan ook zonder het aanmaken van een Mediaprofiel bezocht worden; de museumreis is dan niet gepersonaliseerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Jorrit Lousberg/Beeld en Geluid

Bezoekers worden bij binnenkomst overweldigd door de Mediareactor, een reusachtige installatie van driehonderd meter LED-schermen die door het hele museum hangt. De Mediareactor verbeeldt de permanente mediastroom die het archief van Beeld & Geluid in- en uitstroomt. Hoe we nu leven in de media wordt zichtbaar in vijf zones: Delen, Informeren, Verkopen, Vertellen en Spelen. In elke zone is een aantal interactives te spelen en zijn fragmenten te zien die, naast een aantal bijzondere media-objecten, de media van toen, nu en de toekomst duiden.


Foto: Jorrit Lousberg/Beeld en Geluid