Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse gemeentespeld voor Liliane van der Hoeven en Hilversummers.nl

Mensen

HILVERSUM - Als boegbeeld voor alle vrijwilligers en hulpverleners heeft Liliane van der Hoeven de gemeentespeld dinsdagavond mogen ontvangen. Ook het online platform Hilversummers.nl, dat een belangrijke rol speelde bij de coördinatie rond de vluchtelingenopvang afgelopen jaar, ontving deze gemeentelijke onderscheiding. 

De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in de Vituskerk. Burgemeester Gerhard van den Top reikte de gemeentespelden uit. Deze onderscheiding is in 2014 in het leven geroepen, om namens de gemeente openlijke waardering uit te kunnen spreken voor burgers en organisaties die zich op buitengewone wijze voor Hilversum hebben ingezet.

“Het afgelopen jaar is er echter zoveel gebeurd en hebben zoveel mensen en organisaties zich op buitengewone wijze ingespannen, dat het een hele lastige keuze was om hier één persoon voor uit te kiezen”, aldus Van den Top. Vele Hilversummers, ambtenaren, instanties en gastgezinnen hebben zich immers vol overgave ingezet om opvang van de honderden vluchtelingen uit Oekraïne in Hilversum mogelijk te maken. “De gemeente Hilversum is hier zeer trots op. Het is echter onmogelijk om iedereen die zich belangeloos heeft ingezet hiervoor openlijke waardering te geven.”

Boegbeeld
Namens al die vrijwilligers mocht ‘boegbeeld’ Liliane van der Hoeven de gemeentespeld in ontvangst nemen. Zij richtte in de opvanglocatie aan de Heuvellaan een servicedesk op en werd het aanspreekpunt voor de opvang. Zodoende werden gasten opgevangen, geholpen en anders doorverwezen. Vrijwilligers die binnenliepen of zich per email aanmeldden werden ingeschreven en waar passend toegewezen aan WhatsApp groepen. 

Daarnaast was Van der Hoeven de initiatiefnemer voor de noodzakelijke fietslessen (zowel de theorie- als de praktijklessen) en stelde zij haar huis open voor twee vluchtelingen; de Oekraïnse Stacy en haar vriend Ranny. “Jij fungeert niet alleen als gastgezin, maar hebt ook een netwerk van Hilversumse gastgezinnen opgezet. Hier worden onderling ervaringen uitgewisseld en staan de gastgezinnen elkaar bij”, sprak Van den Top haar toe.  

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook is de Hilversumse nauw betrokken bij het organiseren van de opvang op het Philipsterrein. Van den Top: “Het toekennen van een gemeentespeld aan Liliane van der Hoeven als boegbeeld voor alle vrijwilligers doet recht aan alle inzet van de vele vrijwilligers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de opvang van de Oekraïnse vluchtelingen en ook voor de overige vluchtelingen.”

Goed en efficiënt
De vrijwilligers kunnen echter niet zo behulpzaam zijn zonder de coördinatie van Hilversummers.nl. Door dit platform is het mogelijk geworden om alle Hilversumse aanbieders en hulpvragers op een goede- en efficiënte manier met elkaar te verbinden, aldus Van den Top. Hij riep daarom Allard Bentvelsen (mede-initiatiefnemer en voorzitter), Raoul van de Wetering (mede-initiatiefnemer, secretaris / penningmeester) en Youssef El Ian Douzi (de drijvende kracht achter de jong-Hilversummers) naar voren.

Het platform Hilversummers.nl is in eerste instantie tot stand gekomen voor iedereen die Hilversum mooier wil maken, op ieder gebied. Een idee kenbaar maken, anderen betrekken bij het idee en mogelijkheden zoeken om de ideeën ook te realiseren. Het afgelopen jaar heeft het platform enorme inzet getoond met betrekking tot de ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne en de verbinding gezocht met de Hilversumse gemeenschap. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Dezelfde inzet is zichtbaar bij de andere vluchtelingen die het afgelopen jaar in Hilversum (Hotel Gooiland) zijn opgenomen en de velen die nog gaan komen. Dit betreft onder andere het activeren en betrekken van de samenleving, het zoeken naar een dagbesteding, het verzorgen van taallessen en ook de zorg voor het algehele welzijn. “Het toekennen van een gemeentespeld aan het online platform doet recht aan de coördinatie van alle inzet van de vele vrijwilligers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de opvang van de Oekraïnse vluchtelingen en de overige vluchtelingen”, aldus de burgemeester.

Toeval of niet. Van der Hoeven werd samen met samen Edwin Zwart en Asli Tukenmez als vertegenwoordigers van al die vrijwilligers onlangs al gekozen tot Hilversummer van het Jaar, de jaarlijkse prijs van de Gooi en Eembode. Diezelfde prijs kreeg Hilversummers.nl eind 2020.