Het winnende beeld van fotografe Amber Bracken.
Het winnende beeld van fotografe Amber Bracken. Foto: ANP / EPA

Expositie World Press Photo vanaf zaterdag in Museum Hilversum

HILVERSUM World Press Photowinnaar Amber Bracken brengt komend weekend een bezoek aan Nederland. De Canadese fotojournalist is zaterdag aanwezig bij de opening van de 65ste editie van de World Press Photo in Museum Hilversum. 

Burgemeester Gerhard van den Top opent de tentoonstelling. Voorafgaand aan de opening is er een artist talk. Hierin vertelt Bracken, in een vraaggesprek met de nieuwe museumdirecteur Fleur van Muiswinkel, over het maken van de winnende foto en laat de serie zien.
Bracken won de World Press Photo 2022 met haar foto van kinderjurkjes die langs een berm aan kruizen hangen. Ze staan symbool voor kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School in Canada. Inheemse kinderen werden verplicht naar die speciale scholen gebracht en decennialang ‘opgevoed’ tot westerse modelburgers. Bij deze school werden vorig jaar in een massagraf 215 kinderen aangetroffen. ‘Je kunt de stilte in de foto horen, een momentopname van het afrekenen met de koloniale geschiedenis, niet alleen in Canada, maar in de hele wereld’, staat in het juryrapport.
“Twee jaar lang kon de expositie vanwege corona niet plaatsvinden. Nu alle seinen op groen staan zijn we ontzettend blij de World Press Photo weer te kunnen tonen”, aldus Van Muiswinkel. “Ook het fotoverhaal over Ariana Cinema, een bioscoop in de Afghaanse hoofdstad Kabul, van de Nederlandse winnaar Bram Janssen is in de expositie te zien. De Taliban heeft alle bioscopen in Afghanistan gesloten. Zo ook de in 1963 geopende Ariana. De twintig mannelijke werknemers gaan nog iedere dag naar hun werk, in de hoop uiteindelijk weer betaald te krijgen.”

World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het jaar. Dit jaar is de expositie verdeeld in zes regio’s. Met deze nieuwe selectiestrategie moet een meer globale en betere geografische balans van perspectieven ontstaan. In totaal zijn er 127 krachtige, ontroerende en soms ook verontrustende beelden van over de hele wereld te zien.
Voor scholieren is een speciaal lespakket ontwikkeld dat gratis beschikbaar is. De expositie is van 14 januari tot en met 5 februari in de mediastad te zien, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.