De brandweer moest op meerdere plekken in actie komen.
De brandweer moest op meerdere plekken in actie komen. Foto: Bastiaan Miché

Schade jaarwisseling dit keer ruim 23.000 euro

HILVERSUM 58 verkeersborden, 23 afvalbakken, 2 parkeerautomaten, een speeltoestel en een Velopabank. Dat is er allemaal vernield in Hilversum tijdens de jaarwisseling. De totale schade is daarom 23.191,23 euro.

Dat schrijft burgemeester Gerhard van den Top aan de gemeenteraad. De vorige jaarwisseling leverde een schadepost aan gemeente-eigendommen op van 40.1245,74 euro. Wat dat betreft valt de schade dit keer mee.
De politie is enkele malen ingezet rondom de jaarwisseling. Deze inzet was gericht op een drietal gemelde vernielingen, twee incidenten van brandstichting en één geweldsincident, waarbij meerdere jongeren betrokken waren, schrijft Van den Top. Daarbij heeft de politie drie aanhoudingen verricht in verband met rijden onder invloed, belediging van een politieambtenaar en een vernieling.
Daarnaast is op tweede kerstdag een parkeerautomaat op de hoek van de Jan van der Heijdenstraat en Ohmstraat vernield. De schade bedraagt 10.000 euro. Het goede nieuws is dat er een verdachte is aangehouden.

De eerste ‘normale’ jaarwisseling sinds de Covid-19 pandemie’, zoals de burgemeester het in de brief aan de gemeenteraad omschrijft, leidt tot vragen bij de Hilversumse fractie van GroenLinks. Deze partij is zoals bekend voor een landelijk vuurwerkverbod. Immers, aldus raadslid Lex van Waarden, “de wijze waarop we oud en nieuw in Nederland vieren niet voor iedereen een feest.”
Hij kondigde daarom afgelopen week aan om woensdagavond (nadat deze krant was gedrukt) vragen te stellen aan de burgemeester. Zo is hij benieuwd of er verbeterpunten zijn voor volgend jaar en pleit hij voor vuurwerkzones in de Hilversumse Meent en Kerkelanden, met daarnaast een vuurwerkshow in die wijken.

Meer hierover op Gooieneembode.nl/extra