Noa Wildschut.
Noa Wildschut. Foto: Esther de Bruijn

Benefietconcert in MCO voor Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren

Het Muziekcentrum van de Omroep is zondag 5 februari het decor van een bijzonder benefietconcert, waarbij de opbrengst gaat naar Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren. Optredens zijn er van Noa Wildschut, Elizabeth Brauss en de kinderen van het Cuypers Ensemble.

Het is voor het eerst sinds corona dat de stichting weer een benefietconcert kan houden om zo geld in te zamelen en zodoende kinderen uit gezinnen met weinig geld te helpen. En die groep kinderen is groeiende, weet de nieuwe voorzitter Frits Vogel. “We komen uit de fase van corona waarbij overheden mensen in de problemen ruim ondersteunden. Nu is er weer de energiecrisis en hebben sommige mensen het zwaar. Maar de overheid kan niet blijven strooien met geld.”
Het benefietconcert op 5 februari, gepresenteerd door Maartje van Wegen, belooft sowieso bijzonder te worden. Zo treden solistes Noa Wildschut en Elisabeth Brauss gezamenlijk op. De Hilversumse Wildschut, geboren in 2001, behoort tot de meest getalenteerde jonge violistes van Nederland en treedt op als soliste in binnen- en buitenland. Zij kreeg les van Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en Antje Weithaas, maar ook grotere namen als Jaap van Zweden en Anne-Sophie Mutter.

Brauss, geboren in 1995, begon haar pianocarrière op zesjarige leeftijd. Vanaf haar achttiende won zij meerdere prijzen in Duitsland. Zij soleert regelmatig met orkesten in onder meer de Elbphilharmonie in Hamburg, Wigmore Hall en Het Concertgebouw in Amsterdam. In 2017 verscheen haar debuut-cd met werken van Beethoven, Prokofiev en Chopin, die meteen onderscheiden werd. Nu studeert zij bij prof. Bernd Goetzke.

Leergeld is blij en trots dat de kinderen van het Cuypers Ensemble optreden om andere kinderen te helpen. Dat alles onder de bezielende leiding van Liora Ish-Hurwitz. Zij studeerde viool bij achtereenvolgens Jeannelotte Hertzberger, Davina van Wely en István Párkányi en deed masterclasses bij onder anderen Mark Lubotsky en Herman Krebbers. Al in het begin van haar studie in Amsterdam ontdekte Ish-Hurwitz haar passie voor het lesgeven aan kinderen.
In 2001 verhuisde zij met haar gezin naar Hilversum, waar zij al snel een omvangrijke lespraktijk had voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Enkele van haar leerlingen spelen ook mee in dit concert. In 2020 nam de Hilversumse het (dirigeer)stokje van het Cuypers Ensemble over. Op het programma staan werken van Corelli, Bach, Holst, Shostakovich, Enescu, Ravel, Schönfield en Brahms.

Het benefietconcert is op zondag 5 februari om 19.00 uur in het Muziekcentrum van de Omroep. Kaarten à 30 en 15 euro (tot en met 18 jaar) via www.mcogebouw.nl/agenda/stichting-leergeld. Meer informatie over Stichting Leergeld Hilversum Wijdemeren op www.leergeldhw.nl.