Woningprijzen gezakt in Hilversum

HILVERSUM De extreem verhitte woningmarkt lijkt wat af te koelen. Voor het eerst sinds lange tijd zijn de prijzen voor woningen gedaald, ook in Hilversum. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM.

De transactieprijzen van woningen in Nederland daalden dit kwartaal met 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Bovendien nam het aanbod toe. Hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. In Hilversum steeg het woningaanbod in het vierde kwartaal van 2022 naar 301. Dat is 14 procent hoger dan het vorige kwartaal.
In het vierde kwartaal werden er 231 woningen verkocht in de regio Hilversum; dit is gelijk aan het vorige kwartaal. Makelaar Dirk Schipper van Schuitema Hoekstra en Van Eck Makelaars licht toe: "We zien dat het aanbod groeit en dat zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 3,4 woningen, dat is nu gestegen naar 3,9 woningen.”
Er is sprake van een evenwichtige woningmarkt als men uit vijf woningen kan kiezen. Dat punt is nog ver weg, waardoor er nog steeds schaarste is op de woningmarkt. In het vierde kwartaal werd in Hilversum 32 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht en werd er gemiddeld 490.000 euro betaald voor een woning. Dat is een daling van 3,9 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalden kopers voor een woning in Hilversum 495.000 euro.