De top drie met wethouder Arno Scheepers en (rechts) Robber Jan Proos.
De top drie met wethouder Arno Scheepers en (rechts) Robber Jan Proos. Foto: Eric van der Vegt

Libris Voorhoeve is voor de tweede keer Hilversumse Onderneming van het Jaar

Libris Voorhoeve is voor de tweede keer gekozen tot Hilversumse Onderneming van het Jaar. In een goedgevuld Theater Santbergen kreeg eigenaar Amin Usman dinsdagavond de prijs, een initiatief van BVHilversum, uit handen van economiewethouder Arno Scheepers.

Van de in totaal 7361 stemmen kreeg de Hilversumse boekenwinkel er maar liefst 1346. Daarmee bleef Voorhoeve de nummers 2 en 3, Restaurant Proeverij De Open Keuken (1055) en Mrs. Italy (1030) ruim voor. De prijs was dit jaar gemaakt door de Hilversumse glaskunstenares Katinka Bosch.
Voorhoeve mocht zich in 2018 ook de de Hilversumse onderneming van het jaar noemen. Desondanks was Usman vooraf best zenuwachtig, gaf hij toe. "En er zijn toch weer veel mensen die Voorhoeve een warm hart toedragen. En de vorige prijs was voor de vorige winkel, nu hebben we een totaal nieuwe zaak. Dwars door corona heen. Ik ben hier hartstikke blij mee. Het is voor het eerst dat een onderneming voor de tweede keer is gekozen tot winnaar. Dit is wel de laatste keer. Volgend jaar moet iemand anders hem maar krijgen.”
Usman en zijn pakweg twintig medewerkers kijken terug op een goede feestmaand. "Het was niet bij te houden”, aldus de ondernemer over de drukte. "En er komen nog genoeg uitdagingen aan met de inflatie, recessie en hogere kosten. Maar ik ben zeer blij met de move (verhuizing, red.) die wij hebben gemaakt. En ook dit jaar gaan er spannende dingen gebeuren. Daarover vertel ik je later nog wel meer.”
Ook Scheepers ging nog even in op de voor ondernemers zware tijden. "Maar vanavond," sprak hij de aanwezigen toe, "vieren wij het ondernemerschap.”
Behalve de publieksprijs is er de juryprijs: 'de Uitblinker' genaamd. De jury beoordeelt deze ondernemingen met name op maatschappelijke betrokkenheid, innovatie en creativiteit, duurzaamheid alsmede meerwaarde voor Hilversum. De winnaar was dit keer het in 1929 opgerichte familiebedrijf De Toekomst. De jury meldt hier onder meer over: "De onderneming is ook een geweldig mooi voorbeeld van de succesvolle transformatie van de vroegere ‘drukkerij' naar ‘fullservice communicatiebureau'.”
Het was voor het eerst sinds 2020 dat de prijsuitreiking (gepresenteerd door de Hilversumse cabaretier Robber Jan Proos) weer kon plaatsvinden. Dat zou aanvankelijk op kleine schaal gebeuren. Ook dit jaar was vanwege Covid-19 lang onzeker of het evenement door zou gaan en waren er geen sponsors gezocht. "Door het enthousiasme van de genomineerden ging het echt onderling leven, waardoor het evenement steeds groter werd”, aldus Ester Tunnissen van BVHilversum. "De BVHilversum is de ondernemers hier dankbaar voor."