Agenten zijn steeds vaker elders nodig.
Agenten zijn steeds vaker elders nodig. Foto: Bastiaan Miché

Tekort ‘blauw op straat' óók door voetbalwedstrijden

HILVERSUM De capaciteit van de politie in Hilversum, de regio Gooi en Vechtstreek én de eenheid Midden-Nederland is niet op volle sterkte. Dat antwoordt het Hilversumse college op schriftelijke vragen van de lokale VVD-fractie. Dat heeft meerdere oorzaken. 

De liberalen vroegen al voor de jaarwisseling het college om opheldering na een bericht in De Telegraaf dat agenten steeds minder tijd hebben voor de buurten vanwege de inzet bij voetbalwedstrijden. Bovendien bleek uit een CBS-rapport dat Hilversum slecht scoort als het gaat om zichtbaarheid van de politie in de buurten. Daarin staat onder meer dat Hilversum de onderste plaatsen bezet als het gaat om zichtbaarheid van de politie in de eigen woonbuurt van alle Nederlandse gemeenten boven de 70.000 inwoners.
Het college bevestigt in de beantwoording (niet voor het eerst) het tekort aan agenten. Wat betreft het aantal gemeentelijke handhavers is in Hilversum de capaciteit op dit moment nipt voldoende voor het fors toegenomen aantal taken dat zij moeten uitvoeren. Het tekort aan agenten komt vooral door de vergrijzing. "Dit is een proces dat enkele jaren kan duren, waardoor een nauwe samenwerking met andere partners voor de politie van cruciaal belang is”, aldus het college. "Tot die tijd moeten er, in overleg met de gemeente, keuzes worden gemaakt waarop de politie zal gaan investeren.”
Verder is er nog steeds capaciteit van het basisteam nodig op bepaalde bovenlokale en landelijke taken, zoals bewaken en beveiligen. Daarbij hoort ook, schrijft het college, de inzet bij voetbalwedstrijden uit de Eredivisie. Daarnaast zijn er steeds vaker agenten elders nodig door alle maatschappelijke onrust, zoals demonstraties, maar ook voor onzichtbare vormen van ondermijnende criminaliteit.
Wat betreft het CBS-rapport liggen bij zichtbaarheid van de politie in de buurt de percentages voor tevredenheid en ontevredenheid dicht bij elkaar. Voor Hilversum geldt dat 27 procent (zeer) tevreden is over de zichtbaarheid van de politie, 24 procent is (zeer) ontevreden. De tevredenheid is in het centrum het hoogst, in de Meent het laagst. De overige wijken scoren gemiddeld.
In Nederland ligt de tevredenheid over hoe zichtbaar de politie is in de buurt (namelijk 32 procent) hoger dan in Hilversum. Dit geldt ook voor de politie eenheid Midden-Nederland (namelijk 31 procent).

Lees het hele verhaal op Gooieneembode.nl/extra