Amber Bracke bij haar foto.
Amber Bracke bij haar foto. Foto's: Margot Brakel

Bijzondere foto én het verhaal maken indruk

Een adembenemend beeld met een verschrikkelijk verhaal. Zo kan de winnende foto van de World Press Photo het best worden omschreven.

HILVERSUM Ruim 64.000 foto’s, door meer dan 4000 fotografen uit meer dan 130 landen, zijn er afgelopen jaar ingestuurd naar de World Press Photo Foundation. De fotowedstrijd die ooit in 1955 door een kleine groep Nederlandse nieuwsfotografen werd bedacht, is inmiddels uitgegroeid tot 's werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd. 

Dit grote aantal inzendingen heeft de jury weten te reduceren tot 24 winnaars, uit 23 landen, waaruit één echte winnaar is gekozen: Amber Bracken. De Canadese is speciaal voor de opening van de tentoonstelling in Museum Hilversum zaterdagmiddag naar Nederland gevlogen. Haar indrukwekkende foto genaamd ‘Kamloops Residential School', is pas echt te begrijpen als men het verhaal achter de foto ook kent. Daarom licht de Canadese eerst de ingewikkelde en afschuwelijke context van de foto toe. De kruizen in het landschap, met aan elk kruis kinderkleding, zijn neergezet door de inheemse gemeenschap Tk'emlúps te Secwépemc en herdenken de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in de Canadese stad Kamloops.
Deze ‘Residential School', of in het Nederlands ‘kostschool', werd in de negentiende eeuw opgericht om inheemse kinderen te assimileren. In Canada was een heel netwerk van deze kostscholen voor inheemse volkeren. Het netwerk werd gefinancierd door de Canadese regering en beheerd door christelijke kerken. De kinderen kregen daar vaak te maken met fysiek en seksueel misbruik. Vele stierven door mishandeling, verwaarlozing of ziekte.
Burgemeester Gerhard van den Top verrichtte de opening. Hij was onder de indruk van de winnende foto en trots dat de tentoonstelling nu in Hilversum is te zien. “Hilversum staat in het rijtje tussen onder andere Caïro, Tel Aviv en Guayaquil. Ik vind het bijzonder en terecht dat onze stad daartussen staat."
De World Press Photo tentoonstelling in Museum Hilversum is te zien tot en met 5 februari.

Lees het hele verhaal op Gooieneembode.nl/extra

Burgemeester Van den Top verrichtte de opening.
De tentoonstelling is nog twee weken te zien.