De Vreelandseweg.
De Vreelandseweg. Foto: Bastiaan Miché

60 kilometer op Vreelandseweg?

HILVERSUM Het verlagen van de maximumsnelheid op de Vreelandseweg (N201) is zeker een wens van de gemeente Hilversum. Verkeerswethouder Bart Heller gaat hierover met de provincie Noord-Holland in gesprek, antwoordde hij op vragen van D66. 

De Democraten pleitten voor het verlagen van de snelheid op de provinciale weg langs de wijk Kerkelanden - zeg maar het stuk vanaf de stadsgrens tot aan de Intratuin - na gesprekken met bewoners van Kerkelanden. “Meerdere bewoners spraken over de geluidsoverlast die zij ervaren van de Vreelandseweg”, aldus raadslid Roderik van Grieken.
Het verlagen van de snelheid van 80 naar 60 kilometer per uur zou voor bewoners van de wijk leiden tot aanzienlijk minder geluidsoverlast, aldus D66. “Daarnaast vermindert het de uitstoot van gassen zo vlak bij een woonwijk en komt het de verkeersveiligheid ten goede. Verderop op de Vreelandseweg (de N201 maar dan in de provincie Utrecht) is de maximumsnelheid al 60 kilometer bij Vreeland. Ook daar wonen mensen dicht op de provinciale weg.”
D66 vroeg daarom aan wethouder Bart Heller of hij een verlaging van de maximumsnelheid eveneens ziet zitten en daarover met de provincie - die bepaalt immers - in gesprek wil.

Verlagen verkeersintensiteit

Het antwoord daarop was in beide gevallen 'ja'. Sowieso is er al het plan om met de provincie te praten over het verlagen van de verkeersintensiteit op de N201 en Diependaalselaan, aldus de wethouder. Het verlagen van de snelheid kan daar volgens hem zeker aan bijdragen. Dan ontstaat er ook minder geluidsoverlast. "We hebben reguliere contacten met de provincie en daarin zullen wij deze mogelijkheid zeker bespreken.”