De fietsenstalling langs het spoor.
De fietsenstalling langs het spoor. Foto: Bastiaan Miché

'Fietsenstalling bij spoor niet pluis'

HILVERSUM Hoe veilig is het om de fiets te stallen bij het fietspad langs het spoor, ook wel bekend als Langs de Lijn, bij station Hilversum? Volgens wethouder Arno Scheepers kan dat prima. Raadsleden Bianca Verweij (SP) en Frederique Durlacher (BVNL) denken daar net even anders over. “Het is daar niet pluis.”

Afgelopen week kwam het fietsenprobleem op station Hilversum ter sprake tijdens in het raadhuis. GroenLinks-raadslid Lex van Waarden vroeg aandacht voor de ‘ondoordringbare jungle' die ontstaat bij het verkeerd parkeren van fietsen (en het gebrek aan handhaving). Dat komt ook doordat foutgeparkeerde fietsen bij het station pas na vier uur worden weggehaald. In het centrum is dat al na een kwartier. In het centrum ontstaan sneller verkeersgevaarlijke situaties, is de uitleg.
Scheepers stelde wat betreft het station dat het een keer genoeg is. Concreet betekent dit dat Hilversum nog een keer vriendelijk aan de mensen vraagt de fiets goed neer te zetten. "Als het dan niet werkt dan gaan er een heleboel fietsen weggehaald worden”, kondigde hij vast aan. "En dan wordt de termijn dus ook in lijn gebracht met de termijn in het centrum en als die dan na een kwartier niet weg is dan kun je hem ophalen voor 15 euro.”
De wethouder meende bovendien dat er langs het spoor wel genoeg plek is om de fiets te stallen, maar mensen soms te beroerd zijn om dertig seconden langer naar de trein te lopen. Vervolgens ontstond de discussie tussen Scheepers, Verweij en ook Durlacher over de veiligheid bij de fietsenstalling langs het spoor. De twee raadsleden gaven aan 'als vrouw' niet graag hier te komen. De wethouder gaf toe dat er incidenten zijn geweest, maar vindt niet dat het structureel niet pluis is.

Meer hierover op Gooieneembode.nl/extra