Impressie van het toekomstige Arenapark.
Impressie van het toekomstige Arenapark. Foto: Gemeente Hilversum

Omwonenden noemen plan Arenapark megalomaan

HILVERSUM Het plan van de gemeente voor 850 tot 900 woningen plus 70.000 vierkante meter aan bedrijvigheid op het Arenapark is megalomaan, leidt tot een verstedelijking van Hilversum, legt veel druk op omliggende natuur en gaat leiden tot een verkeersinfarct. 

Dat stellen bewoners van de Soestdijkerstraatweg, Laapersweg en het Laapersveld, die zich in een comité verenigd hebben. Volgende week woensdag hebben zij een afspraak met projectwethouder Arno Scheepers. “Het rammelt”, zegt comitévertegenwoordiger Herman Ruis. “Eerst was 1200 woningen niet haalbaar en werd er gezegd ‘dan maar 850’. Maar niemand heeft de realiteitszin dat dit ook niet haalbaar is. De Laapersveldvijver gaat ten onder aan bouwblokken waar van alles in zit.”
Al enkele jaren praat de gemeente met alle betrokken partijen op en en rond het Arenapark (onder meer Nike, GAC, het MBO College en omwonenden) over het realiseren van woningen en bedrijfsruimten op het huidige bedrijventerrein. Aanvankelijk ging men uit van slechts 100 nieuwe woningen, maar na voorstellen door de gemeenteraad voor meer woningen én bedrijfsruimten kwam men begin vorig jaar uit op 1200 woningen. Ook ging men de hoogte in, al was snel duidelijk dat veel raadsleden uitschieters van zeventig meter hoge gebouwen iets te veel van het goede vonden. Na de gemeenteraadsverkiezingen werden de plannen enigszins versoberd en was er nog plek voor 850 tot 900 nieuwe woningen met bouwhoogtes van 30 tot 35 meter.

Maar volgens de omwonenden is het nog altijd te veel van het goede. Mochten de plannen toch doorgaan dan overwegen zij juridische stappen. De bewoners zijn zeker niet tegen de realisatie van woningen, maar vinden 350 woningen meer dan genoeg. "Vrijwel alle Hilversummers hebben keer op keer aangegeven een tuindorp te willen blijven, maar worden keer op keer teleurgesteld door de lokale politiek."
De bewoners maken zich ook zorgen over de verkeersstromen die zulke aantallen woningen, kantoorruimte en sportfaciliteiten met zich meebrengen. De Diependaalselaan, Soestdijkerstraatweg, Emmastraat en Utrechtseweg staan immers nu al iedere ochtend en avond helemaal vast en dan komen daar nog een paar duizend auto's bij, stellen zij. "Ook een Kiss en Ride aan het Laapersveld maakt een toch al gevaarlijke verkeerssituatie met honderden kinderen die van en naar school fietsen, nog gevaarlijker”, aldus Ruis.