Uit The Island of all Together (2015).
Uit The Island of all Together (2015). Foto: Marieke van der Velden en Phillip Brink

REVISITED in Museum Hilversum toont collectie in een nieuwe context

Cultureel

HILVERSUM - Met de projecttentoonstelling REVISITED plaatst Museum Hilversum een werk uit haar collectie met twee externe werken in een nieuwe context. In deze eerste editie van REVISITED, te zien tot en met 5 februari, staat het collectiewerk The Island of all Together van Marieke van der Velden en Philip Brink centraal. 

In REVISITED toont het museum steeds een werk uit haar collectie en combineert die met andere werken om op die manier het collectiewerk opnieuw te duiden. “Het verhaal achter de kunstwerken, foto’s en video’s uit onze collectie in combinatie met het moment van tonen kan de betekenis of de relevantie van het werk doen verschuiven en veranderen”, aldus Van Muiswinkel. 

Het collectiewerk The Island of all Together uit 2015 is hier volgens haar een goed voorbeeld van. “Het bestaat uit een reeks portretten en een video waarin toeristen die met vakantie zijn op het eiland Lesbos in gesprek gaan met vluchtelingen. Er is sindsdien veel gebeurd. Daarom tonen we dit werk nu met een aanvullend perspectief.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Foto: Marieke van der Velden en Phillip Brink.

Al zijn tot op de dag van vandaag de leefomstandigheden voor de vluchtelingen op Lesbos nauwelijks verbeterd, toch blijven duizenden mensen om uiteenlopende redenen dagelijks het besluit nemen om te vluchten, op zoek naar een betere toekomst. In Children of the Labyrinth, van dezelfde makers als The Island of all Together, toont het museum drie portretten van ouders die hun kinderen brieven voorlezen, waarin ze de reden van hun vlucht, de angstige reis, en de onmacht en schaamte beschrijven. 

Het derde project, Now You See Me Moria (zie foto hieronder) van ontwerpster Noemí, geeft een bijzondere inkijk in de wereld van de vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


“Door het verwerven van een collectie willen we werken behouden, maar we vinden het ook belangrijk om deze verhalen te blijven delen”, aldus Van Muiswinkel. “Daarom nemen de makers Philip Brink en Marieke van der Velden je op woensdag 1 februari om 19.30 uur mee in het verhaal achter hun werk. Ze vertonen een aantal korte films waarin de brieven zijn verfilmd, brengen op heldere wijze context in wat het Europese asielbeleid concreet voor de ouders betekent, en geven een kijkje achter de schermen van het project. Want hoe en waarom hebben zij dit project gemaakt? En hoe gaat het met de ouders nu?” 

De museumdirecteur Van Muiswinkel geeft een toelichting op het idee achter REVISITED. Aanmelden kan via de website van het museum.

Nieuwe aanwinsten
Museum Hilversum verzamelt regionale mediakunst, nieuwsfotografie en bouwt aan een oeuvrecollectie mediakunst. Met steun van de Vriendenstichting werd afgelopen jaar de collectie Nieuwsfotografie uitgebreid met negen nieuwsfoto’s. Ook is de installatie Remembering You van Paul Cupido aangekocht voor de collectie regionale mediakunst.