Noodrioolpersleiding over de stoep en weg op Van Linschotenlaan.
Noodrioolpersleiding over de stoep en weg op Van Linschotenlaan. Foto: Gooi en Eembode

Persleiding kapot: wie gaat de forse rekening betalen?

HILVERSUM Een forse (financiële) tegenvaller voor de gemeente Hilversum. Bij werkzaamheden aan de Van Linschotenlaan is een persleiding van het riool geraakt. Deze moet nu op korte termijn worden vervangen. De aanleg van een nieuwe leiding kost naar verwachting 650.000 euro. En dat is nog niet alles. 

Het gaat om de persleiding die het afvalwater van verschillende wijken in Hilversum-Zuid transporteert naar de rioolwaterzuivering in Hilversum-Oost, schrijft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het verleggen van de drinkwaterleiding was nodig voor het realiseren van diverse rioolwerkzaamheden in de wijk Zuidoost. Het ging echter mis op dinsdag 29 november. Tijdens werkzaamheden, in opdracht van Vitens, werd de persleiding van het riool geraakt.
Omdat de gemeente de zorgplicht heeft voor een goed werkend rioolsysteem om wateroverlast in de openbare ruimte te voorkomen, is er snel gehandeld. Tot 6 december reden er twee tankwagens om het afvalwater af te voeren. In dezelfde weken kwam er een tijdelijke voorziening in de vorm van een noodpersleiding. Dit is echter een tijdelijke oplossing, omdat deze leiding bovengronds dwars over het trottoir loopt en daardoor overlast in de openbare ruimte geeft.
De persleiding ligt vrij diep (tussen de 4,5 en 7 meter). Om die reden én door de hoeveelheid aanwezige kabels en leidingen is de beschadigde persleiding praktisch niet meer te repareren en moet er een nieuwe persleiding komen. De betrokken partijen zijn aansprakelijk gesteld, schrijft het college, waarmee het juridische proces in gang is gezet. "We zetten ons in om de schade te verhalen. Indien de verzekering uitkeert, kan het financieel effect voor de gemeente Hilversum beperkt zijn.”
Ondertussen is er het besef in het raadhuis dat de persleiding zo snel mogelijk moet worden vervangen. De overlast van de noodpersleiding wordt beschouwd als 'onwenselijk'. Op dit moment worden verschillende scenario's voor de aanleg van een nieuwe persleiding in beeld gebracht. "Vooralsnog wijst een eerste inschatting op 150.000 euro voor het onderdeel calamiteit (enkel het instandhouden van de tijdelijke leiding kost 2.000 euro per week). De aanleg van een nieuwe leiding kost naar verwachting 650.000 euro. De kosten als gevolg van de vertraging van de lopende rioleringswerkzaamheden in de Van Linschotenlaan worden berekend na uitwerking van de opdracht voor de aanleg van de nieuwe persleiding."