De Kruidvat vlak na de overval.
De Kruidvat vlak na de overval. Archieffoto: Bastiaan Miché

Dader overval Kruidvat centrum zou zijn getipt

HILVERSUM De 23-jarige Hilversummer die verdacht wordt van de overval vorig jaar op het Kruidvat aan de Kerkstraat in Hilversum waarbij 39.000 euro werd buitgemaakt, was getipt. Dat zei de verdachte dinsdagochtend tijdens de behandeling van zijn strafzaak. 

Iemand had hem verteld dat op dinsdagen het geld uit de kluis zou worden opgehaald. Wie de tipgever was, wilde hij niet zeggen. De officier van justitie eiste 36 maanden celstraf.
Als een atypische verdachte. Zo omschreven de rechtbank Lelystad en de officier van justitie de Hilversummer met een goede baan, geen schulden, geen verslavingen en een gezin. "Niet het soort verdachte dat wij hier vaak zien”, aldus de voorzitter van de rechtbank. Verontrustend was het volgens de officier van justitie daarom dat de Hilversummer op 9 augustus vorig jaar rond 8.30 uur bij de achterdeur van het filiaal van het Kruidvat aan de Kerkstraat in Hilversum aanbelde met de intentie het geld uit de kluis te stelen. Drie dagen later werd hij aangehouden.
Volgens de Hilversummer was het een roekeloze actie geweest waar hij veel spijt van had. Op de vraag waarom hij de overval had gepleegd, zei hij dat hij het gedaan had voor ‘de spanning'. Heel geloofwaardig kwam het niet over, helemaal niet toen de rechtbank hem op de man af vroeg of hij bedreigd werd. Met neergeslagen ogen antwoordde de Hilversummer dat dit niet zo was. Wie zijn tipgever was en waar het geld, dat nog steeds niet teruggevonden is, gebleven was, wilde hij ook niet zeggen.
De officier van justitie denkt dat de tipgever van ‘binnenuit' komt. Of een (oud-)medewerker van het filiaal aan de Kerkstraat of iemand die contacten heeft met (oud-)werknemers. Het Kruidvat heeft een schadevergoeding ingediend en wil het gestolen geld terug. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.