Tempo maken met plannen rond energie

HILVERSUM Hilversum wil het tempo van de energietransitie flink opvoeren door bij diverse projecten zelf meer het voortouw te nemen. Daarnaast stelt de gemeente dit jaar 2,1 miljoen euro beschikbaar voor directe financiĆ«le ondersteuning aan woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Dat staat in het Jaarplan Energietransitie 2023 waarmee het college van burgemeester en wethouders inwoners flink wil stimuleren om isolerende maatregelen te nemen. In het plan is 1,5 miljoen euro opgenomen om een bijdrage te kunnen geven aan woningeigenaren van woningen met een laag energielabel om bijvoorbeeld de spouwmuur, dak of vloer van hun woning te isoleren. Dit bedrag komt nog eens boven op de eerdere subsidieregeling van 600.000 euro voor inwoners met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum (minimahuishoudens) om energiebesparende maatregelen te treffen en de energierekening omlaag te krijgen.
De urgentie om de komende jaren de energietransitie vorm te geven is hoog. Het college wil in 2023 daarom nog meer de rol van aanjager oppakken. Bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. "We gaan het tempo opvoeren en zelf meer het voortouw nemen op onze bedrijventerreinen en bij gebiedsontwikkelingen", aldus wethouder Bart Heller. "We helpen Hilversummers concreet met subsidies bij het verduurzamen van hun woning."


Opgepakt voor straatroof

HILVERSUM De politie heeft vijf jongens van 13 tot en met 15 jaar uit Baarn en Hilversum aangehouden en/of ontboden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een poging straatroof in Baarn. 

Een 13-jarig meisje en 14-jarige jongen uit Baarn waren het slachtoffer. De straatroof vond woensdag 11 januari rond 17.30 uur bij het station plaats. De verdachten eisten waardevolle spullen en zouden de twee mondeling bedreigd hebben. Omdat de verdachten schrokken van een passant, vluchtten zij zonder buit.
Met de inzet van de politiehelikopter werd een van de verdachten, verstopt in een tuin, gezien en direct aangehouden. In de dagen daarna volgden meer aanhoudingen thuis of ontbieding op het bureau.