Op meerdere plekken waren ongelukjes.
Op meerdere plekken waren ongelukjes. Foto: Bastiaan Miché

'Even paniek' en overlast door sneeuwval

HILVERSUM Het winterse weer leverde vrijdag genoeg mooie plaatjes, maar toch ook de nodige verkeersoverlast en ongelukken op. Met name rond 12.00 uur stonden de wegen muur- en muurvast. Dat had gevolgen voor de gladheidsbestrijding.

Rommelig. Zo vat gladheidscoördinator Wim de Graaf van de gemeente de dag samen. "Sneeuw valt wanneer het valt. Donderdagavond waren we al begonnen met preventief strooien vanwege de verwachte sneeuwval van 6.00 uur. Dat is goedgegaan. Maar toen alle ploegen eigenlijk alweer naar huis waren, kwam rond 11.00 uur opeens die vreselijk dikke sneeuwbui.”
Probleem op dat moment voor de zestien beschikbare strooiwagens was dat er veel autoverkeer op de weg was. Drukke wegen als de Utrechtseweg, Diependaalselaan en Johannes Geradtsweg stonden muur- en muurvast. Meer nog dan normaal. Voor de strooiwagens zat er daarom niks anders op dan achter aan de rij aansluiten. "Daar valt ook niet tegenop te strooien”, vervolgt De Graaf. "Als je ‘s nachts de weg op gaat heb je een goede snelheid en ook een goede verdeling van het zout. Nu met het optrekken en afremmen strooi je niet lekker door.”
Vrijdagmiddag was de situatie onder controle en waren de wegen goed begaanbaar. Wel werd er de volgende nacht nog een keer preventief gestrooid. "Er gaat nog flink wat zout in om de hinder zo veel mogelijk te voorkomen", kondigde de gladheidscoördinator aan. "Daar zijn we voor. Als het sneeuwt dan ga je. Meestal is dat ‘s nachts en weet je het van tevoren. Deze was een beetje onverwacht. Er was wel even paniek."

Door de sneeuwval vonden er ook verschillende ongelukjes plaats en gingen meerdere fietsers onderuit. Toch was het op de spoedeisende hulp van Tergooi MC niet drukker dan normaal, vertelt een woordvoerder. Vooral in Blaricum was het op die afdeling met ‘maar' één patiënt die door de gladheid was gevallen eigenlijk een heel rustige dag. De ambulancedienst meldde veel valpartijen, maar niet voor de spoedeisende hulp. In Hilversum moest er één iemand mee met de ambulance na een kop-staartbotsing.